V. Szürkemarha Vigadalom - Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál


Szürkemarha Vigadalom 2016 Budapest

Fennállásunk 25. éves  évfordulóját ünneplő Egyesületünk ötödik alkalommal rendezte meg Budapesten a Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalmat. Ez a rendezvény a szürke szarvasmarha- marketing egyik fontos alappillérévé vált, valamint Magyarország egyik legjobb gasztro-kultúrális eseményévé nőtte ki magát. 
2016 szeptember 9-11. között sok Egyesületi tagunk mellet számos hazai és külföldi látogatója volt rendezvényünknek, ahol finom szürkemarha ételekkel különleges ízekkel, kisebb és nagyobb bográcsokkal, több tonnás barbecue-val, valamint az ételekhez illő, főként hazai italokkal találkozhattak. 


Szürkemarha Vigadalom 2016

A pénteki napon miután a kézművesek kipakolták portékájukat elkezdődött a rendezvényt és a bográcsozást népszerűsítő főzőverseny. A gasztronómiai fesztiválnak jó reklámot keltet a Média főzőverseny, ahol finomabbnál finomabb  szürkemarha pörköltek főttek a bográcsokban.  Hat csapat próbálta ki magát: Lokál magazin ,Rádió Rock, MediaCity , Business & Café , Petőfi Tv, Frizbi Entertainment Kft. 


Média főzőverseny

A húst és a bográcsot a verseny szervezői biztosították. A szigorú szakmai zsűri, amely tagjai  Baracskay Lajos MSZTE elnök, Kézsmárki Sándor tagunk a  Lóki Csárda tulajdonosa, Kerekes Sándor séf és Necz István szervező végig ízlelték az elkészült ételeket.  

A főzőverseny alatt a kis- és a nagyszínpadon is megkezdődtek a szórakoztató műsorok, melyek az estével értek véget.
A szórakoztatásban a hortobágyi pásztorok teljesen partnerek voltak, hiszen aki nem volt a helyszínen az a rádióban hallgathatta a Music Fm rádió Délutáni Road Show műsorán keresztül a pásztorok életéről és munkájukról szóló könnyed hangvételű helyszíni közvetítést.   A pásztorok mellett egy kötetlen beszélgetés zajlott Ferencz Attilával és Szilvási Máriával a szürkemarháról és a belőle készült ételekről.


Délutáni Road Show műsorvezetője és a gulyások

Interjú Ferenc Attilával Egyesületünk elnökségi tagjával

Szombat délelőtt a szürkemarha tenyésztők mérték össze főzőtudományukat. A főzőverseny barátságos hangulatban telt, hiszen itt Tagjaink vetették össze tudásukat a pásztor ételek elkészítésében. Öt csapat indult a versenyen: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., Ferencz Attila, Kiskunsági Nemzeti Park , Szilvási Mária és András. Itt mindenki győztes lett, a zsűri finomabbnál finomabb ételeket ízlelt. Kiemelnénk Szilvási Mária és András családját Harsányból, mivel az ő főztjüket szolgáltuk fel a három nap alatt a vendégeink és a nagycsaládosok részére. 


Főzöverseny csoportkép

Állandó programok keretein belül látogatható volt a Kerengő területén elhelyezett Fajtatörténeti kiállítás.  Az érdeklődők megismerhették a szürkemarha történetét és a hozzá tartozó hagyományokat. Betekinthettek e gyönyörű állat múltjába és jelenébe. 

Fajtatörténeti kiállítás

Vasárnap a Mezőgazdasági Múzeum kupolás termében a Pásztortörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitóján  beszédet tartott Dr. Mezei Dávid Csaba agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár és  Baracskay Lajos az Egyesületünk elnöke. Perényi János tagunk a kiállított tárgyak gyűjtője is beszélt a gyűjteményről egyben képviselte a Pásztorélet Kutatók Körének tizenhárom tagját. Jelen volt Dr. Kőrösi Andrea Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgató-helyettese aki nagyban hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez. 

Pásztortörténeti kiállítás

A látogatók megcsodálhatták a világon egyedülálló szarukiállítást, amely 42 darab művészien kifaragott szürkemarha szaru az Árpád-házi királyokról, erdélyi és hun fejedelmekről. A tárlatban Szeifert Péter faragott tülkei is helyett kaptak, melyek hortobágyi életképeket ábrázolnak.  
A megnyitó ünnepi torta felszelésével zárult. Az Egyesület megalakulásának a 25. évfordulója és a Szürkemarha Vigadalom megrendezésének ötödik alkalmából készült a finomság. 

Ünnepi torta felszelése. Baracskay Lajos az Egyesületünk elnöke és Dr. Mezei Dávid Csaba agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Az V. Szürkemarha Vigadalom két színpadán a rendezvény három napján népzenei- és kulturális programok zajlottak, de a legfontosabb az élő állat bemutató, mely nagyon népszerű volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.  
A szürke marhát régi „ismerősünk” a Vasas nevű hortobágyi tenyészbika, valamint két igásökör a Jankó és a Kormos képviselte. A látogatók nagy kedvence volt Buck Viktor aki élőállat bemutatót tartott Nor-Bikájával  az idomított szürkemarha ökörrel. 

Vasas nevű hortobágyi tenyészbika


Két igásökör a Jankó és a Kormos HortobágyrólBuck Viktor és NorBika

A folyamatos bemutatók mellet a kicsik több állatfajtát is megszemlélhetek az állatsimogatóban, ahol nyulak, kecskék és racka juhok várták az érdeklődőket. Ha volt az apróságoknak mersze felpattanhattak egy póni hátára néhány kör erejéig. 
A Debreceni Művelődési Központ támogatásával fellépet a Debreceni Hajdú Táncegyüttes hajdúsági néptánc bemutatóval és a Debrecei Népi Együttes, akik a szürkemarha útját adták elő a néptánc eszközeivel.További néptánc együttes produkciót is megcsodálhattak a kilátogatók, köztük volt a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesületes és a Diósi Székely Néptánccsoport. 


Debreceni Hajdú Táncegyüttes fellépése

A programok között szerepelt még több együttes fellépése is, melyek a Rejzető zenekar, Gyémántpolgár, WatchMe és a  Kiss Kata zenekar volt. Bárdos Ildikó népdal énekes csengő hangját is élvezhették a kilátogató vendégek. A szórakoztatásról a továbbiakról gondoskodott: Körösök-völgye Vitézi Bandérium, Hagyományörző Kelevézek, Ort-Iki Független Művészeti Egyesülete és Rigó András zenekara.
Gasztronómia kapcsán Kerekes Sándor séfünk főzőbemutatót tartott, amely egy  interaktív beszélgetés keretein belül történt,  melybe bevonásra kerültek  Rózsa Péter és a jelen levő gulyások, és természetesen a nézők is. A bemutató folyamán sor került magyar szürke receptek megismertetésére. Szó eset a szürkemarha hús felhasználásáról az élelmiszeriparban és a hétköznapi életben. A főzőbemutató az elkészült étel kostoltatásával zárult.

Kerekes Sándor séf főzőbemutatót tart

Mindkét nap hallhatunk ismertetést Szőllősi Gábortól a pásztor öltözékekről , melyet a résztvevő pásztorok és a Hortobágyi Örökös Pásztorokkal együtt szemléltettek is. 

Szőllősi Gábor a pásztor öltözékekről , melyet a résztvevő pásztorok és a Hortobágyi Örökös Pásztorokkal együtt szemléltnek.

Vasárnap kora este zárult a rendezvény, melyen sok élménnyel lettünk gazdagabbak. Várjuk jövőre a következőt!Támogatóink:Program:Sajtómegjelenés:


Lánchíd rádió  08. 31.
hot! programajánló 09. 08.
Szuperinfó 08. 25.
Petőfi Tv
Főzpverseny a Családi Lapban
MÁL Magyar Állattenyésztők Lapja


http://www.blikk.hu/eletmod/utazas/ingyenes-szurkemarha-vigadalom-a-vajdahunyad-varaban/f7dge4c

http://bdpst24.hu/2016/08/23/ingyenes-szurkemarha-vigadalom-budapesten/

http://orientpress.hu/cikk/2016-08-22_ingyenes-szurkemarha-vigadalom-budapesten

http://www.esemenymenedzser.hu/szabadido/item/19362-szurkemarha-vigadalom-budapesten.html

https://www.mediapiac.com/marketing/Vigadozzunk-szurkemarhaval/22049/

http://www.aktivpihenes.hu/programajanlo_/ingyenes_szurkemarha_vigadalom_budapesten

https://www.facebook.com/Im%C3%A1dok-enni-140917599297741/?fref=ts

http://nancsineni.blogspot.hu/2016/08/ingyenes-szurkemarha-vigadalom.html

http://www.slagerfm.hu/ajanlo.php?aj_id=377

http://www.bellacafe.hu/2016/08/22/szurkemarha-vigadalom-budapesten/

http://www.euroastra.info/node/104560

http://www.itextreme.hu/2016/08/23/Ingyenes-Szurkemarha-Vigadalom-Budapesten.htm

http://estiujsag.hu/programok/kozeleg-az-ingyenes-v-szurkemarha-vigadalom

https://rollinginbudapest.com/2016/08/24/5th-grey-cattle-merriment-vajdahunyad-castle-city-park-budapest-2016/

http://www.femcafe.hu/cikkek/recept/szeptember-gasztro-fesztival-programajanlo-2016-osz?page=1

http://rendezvenyradio.hu/rendezv/697-ingyenes-szuerkemarha-vigadalom-budapesten

http://www.lokal.hu/2016-09-fozoversenyt-nyert-a-lokal/

http://businessandcafe.blog.hu/2016/09/10/jottunk_lattunk_kupat_nyertunk


Közösség:

A MAGYAR SZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

mszte.hu