ELKÉSZÜLT A 2024. ÉVI PÁLYÁZATI MENETREND

Nov 02 2023

Elkészült a 2024. évi pályázati menetrend az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokhoz, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdák rendelkezésére.

Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét 2022. november 7-én fogadták el Brüsszelben, amely az idei évtől egészen 2027-ig tartalmazza a magyar agrár- és vidékfejlesztési támogatások kereteit, lehetőségeit a gazdálkodók, élelmiszer-előállítók és a vidéki térségeink települései számára. A minisztérium célja, hogy versenyképes, 21. századi, modern mezőgazdaság és feldolgozóipar működjön Magyarországon.

A tavalyi aszály, a háborús infláció, az elhibázott brüsszeli szankciók és a vámmentes ukrán termények okozta piaci kihívások rendkívüli körülményeket teremtettek a mezőgazdaságban. Ebben a helyzetben az a felelősségünk, hogy a 600 milliárd forintnak megfelelő uniós vidékfejlesztési forrás 80%-os, azaz 2300 milliárd forintnyi magyar kormány általi kiegészítésével az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat a lehető legcélszerűbben és legelőremutatóbban használjuk fel. Ez a forrás elegendő a hozzáadott érték növelésére, az élelmiszertermelésünk fenntarthatóságának erősítésére, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósítására, valamint az uniós zöld elvárások egyidejű teljesítésére is – fogalmazott Nagy István agrárminiszter.

2024. elejétől megkezdődik az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek meghirdetése, melynek 69 kiírásból álló menetrendje ITT olvasható. A most nyilvánosságra hozott táblázat még nincs kőbe vésve, a külső körülmények okán kis mértékben módosulhat.

Az első pályázat meghirdetése 2024. februárjától indulhat, elsősorban az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciókkal. Márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat. Ugyancsak tavasz elejére időzítik azokat az ökológiai szempontból fontos földhasználat-váltást segítő támogatásainkat elindítani, amelyekhez utána többéves fenntartási támogatás igénybe vételének lehetősége is megnyílik. Nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás, míg őszre várhatók a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók. Mindezek mellett az év végére egy újabb beruházási pályázati csomag meghirdetését időzíti a Minisztérium, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen terménytisztítás-szárítás technológiai megújulását segíti.

KAP KIÍRÁS MEGNEVEZÉSE TÉMATERÜLET PÁLYÁZAT MEGHIRDETÉSI TERVEZETT IDŐPONT
NATURA 2000 MEZŐGAZDASÁGI TERÜLETEKNEK NYÚJTOTT KOMPENZÁCIÓS KIFIZETÉSEK (GYEP) ZÖLD TÁMOGATÁS 2024 FEBRUÁR
ÁLLATTARTÓ TELEPEK FEJLESZTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA BERUHÁZÁS 2024 MÁRCIUS
ÁLLATJÓLÉTI TÁMOGATÁSOK A HÚSMARHA ÁGAZATBAN ÁLLATJÓLÉT 2024 ÁPRILIS
ANTIMIKROBIÁLIS REZISZTENCIA ELLENI KÜZDELEM KOMPENZÁCIÓS KIFIZETÉSE ÁLLATJÓLÉT 2024 ÁPRILIS
ÁLLATI GENETIKAI ERŐFORRÁSOK EX SITU ÉS IN VITRO MEGŐRZÉSE GÉNMEGŐRZÉS 2024 ÁPRILIS
ÁLLATJÓLÉTI TÁMOGATÁSOK A BAROMFI ÁGAZATBAN ÁLLATJÓLÉT 2024 SZEPTEMBER
ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS TÁMOGATÁSA ZÖLD TÁMOGATÁS 2024 NOVEMBER
ÁLLATI GENETIKAI ERŐFORRÁSOK IN SITU MEGŐRZÉSE GÉNMEGŐRZÉS 2024 DECEMBER
ÁLLATJÓLÉTI TÁMOGATÁSOK A KISKÉRŐDZŐ ÁGAZATBAN ÁLLATJÓLÉT 2024 DECEMBER
ÁLLATJÓLÉTI TÁMOGATÁSOK A TEJTERMELŐ SZARVASMARHA ÁGAZATBAN ÁLLATJÓLÉT 2024 DECEMBER
ÁLLATJÓLÉTI TÁMOGATÁS A MÉHÉSZETI ÁGAZATBAN ÁLLATJÓLÉT 2024 DECEMBER

A meghirdetett pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak. A támogatásokkal 11 olyan szakmai program fog megvalósulni, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöld jövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik. 2027-ig ezek révén gazdaságfejlesztésre 1500 milliárd forintot, míg a zöld jövő feltételeinek megteremtésére 1000 milliárd forintot fordít majd a kormány.

Az agárminiszter szerint megvan az erőnk és rendelkezésre állnak az eszközeink is ahhoz, hogy új pályára állítsuk a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Az a cél, hogy 2030-ra az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, az export pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Lapja