MSZ-20 Körös-Maros NP,

MSZ 380 Körös-Maros Nemzeti Park

2016. november 16-17.-ei látogatásom három meghatározó telephelyen volt.  Állandó vendéglátóm Pozderka Imre volt, de telepenként  megismerkedtem a helyi megbízott telepvezetőkkel. Elsőként Montagh-pusztán Czene Csilla fogadott, ahol már betelelt tehéngulyát 5 fele lehet izolálni.  A vár megellett, illetve közelellös tehenek már le vannak választva a gulyáról. Borjú iskola előkészítve áll egész télen. Telelő környékén „belső közben” legeltetnek kb. 1500 hektáron. Élő munka , azaz gondozók vannak megfelelő létszámban. Következő telepen Kardoskúton Menezdorf János, Kotymán László és Vizi Éva fogadott. A beteleltetés folyamatban van. Itt kb. 300 tehén és 100 db választott borjú vegyesivarban találhatók az idei évről. A telep körül 1500 hektár kaszáló és legelő van. Itt található a 30 db tenyészbika külön. Karanténozásra is van lehetőség. Felvetődött a háremek kialakításának a lehetősége a sok bika kapcsán.
A választás július és szeptemberben történik. A fedeztetés is korábban kezdődik. Eltérés a hagyományos fedeztetési időszakhoz képest. Ezen a telepen van a juhászat is.
A harmadik telepen Dévaványán Vizes Tibor és Lengyel Tibor fogadtak. Összesen 1200 db szürkemarha . 600-600 tinó illetve növendék üsző. A takarmány szénából lucernából és búzából, illetve zöldből áll mind három telepen.
Ezen a telephelyen van a teljes bivaly állomány,  kb 270 tehénből áll.
Itt a közvetlen terület a tanya körül körülbelül 100 hektár legelő és szántó. Dévaványa egyben bemutató központ , amely további fejlesztések is lesznek a jövőben. Bemutatást is szolgál mind az őshonos állatok mind a természetvédelem tekintetében.
Értékesítés megoldott, bár tiszta vérben nem túl magas. Készítenek terméket is. OFJ használva van. Egyedi fotó a bikákról nem készült, de a tenyészet készít.
Kaltenecker Endre tenyésztésvezető


2016-11-16Közösség:

A MAGYAR SZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

mszte.hu