MSZ-10 Fertő-Hanság NP

2016. október 19.-én Sarródon  egy rövid látogatás történt ahol Koszta János fogadott. A nagy tenyészetre kevés volt az idő, de a bikabírálatok során már töbször is jártam a Nemzeti Parknál.
Megtekintettem az idén elkészült nagy szabású villanypásztor rendszert, amelyben a tehén gulyák tartózkodtak, de a sötétedés miatt jó felvétel nem készült. A borjak az anyjuk alatt vannak még nem lettek leválasztva. A választás a HIPP által szervezett szállítás előtt történik több szakaszban.
A gazdaság biogazdálkodást folytat, ezért az értékesítés megoldott. Ennek ellenére jövőre Blonde d'Aquitaine keresztezést is elkezdik. A bikákról készült fotó.
Megfelelő számú gulyás vagy állatgondozó hiányában gondot okoz a tehenek és borjak kapcsolatának megállapítása. Segítségként a vezetőség a tehenek használati számának bőrbe sütését határozták el, mely megkönnyíti az azonosítást távolról is. Megtekintettem a nyáron bírált növendék bikákat, amelyek sokat „alakultak” az ősz során. Ezek már telelőhelyen etetve vannak. Egyeztetve lett egy tenyészbika fotózás is mely a jövő év során az archívumra számára kell elkészíteni.
 
Kaltenecker Endre tenyésztésvezető


2016-10-19Közösség:

A MAGYAR SZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

mszte.hu