I. Szürkemarha Vigadalom sajtómegjelenések

Szürkemarha Vigadalom sajtómegjelenések
2012. augusztus-szeptember

Televíziós megjelenések
Médium: MTV1; Balatoni Nyár (reggeli magazinműsor)
Dátum: 2012. augusztus 30.
http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/08/30/10/Balatoni_nyar_2012_augusztus_30_.aspx

Médium: MTV-Híradó
Dátum: 2012. szeptember 14. 

http://videotar.mtv.hu/?k=marha
Médium: RTL Klub Híradó
Dátum: 2012. szeptember 15. 
http://rtlklub.hu/hirek/belfold/video/178135


    Médium: HírTV-Soroló (interjú egy gazdasággal)
Dátum: 2012. augusztus 23.
http://mno.hu/sorolo/neha-attorik-a-villanypasztort-1101383

Médium: HírTV-Soroló
Dátum: 2012. szeptember 14. 
http://mno.hu/sorolo/szurkemarha-vigadalom-1107004

Médium: Viasat3: EgészségŐr főzés Kerekes Sándor séffel 
Dátum: 2012. szeptember 16-i adás

Médium: ATV-Híradó
Dátum: 2012. szeptember 14.
http://atv.hu/videotar/20120915_keso_esti_hirado_2012_09_14ű

Médium: Echo TV- Híradó
Dátum: 2012. szeptember 14. 

Rádiós megjelenések
Médium: Lánchíd Rádió-Dr. Boross rendel (2 interjú)
Dátum: 2012. szeptember 11.
http://soundcloud.com/vigadalom/sz-rkemarha-vigadalom-gundel
http://soundcloud.com/vigadalom/sz-rkemarha-vigadalom-udvardy

Médium: Juventus Rádió-Budapesti Arcok
Dátum: 2012. szeptember 13

http://juventus.hu/2012/09/udvardy-zsolt-a-szurkemarha-vigadalom-szervezoje/
Budapesti Arcok Juventus Rádió Facebook oldala

Médium: Kossuth Rádió- 180 perc (interjú Gera Istvánnal)
Dátum: 2012. szeptember 14.

Médium: Déli Krónika
Dátum: 2012. szeptember 14. (interjú Kerekes Sándor séffel)


Nyomtatott megjelenések
Médium: Magyar Nemzet-Látó tér; 4. oldal
Dátum: 2012. szeptember 13. 
https://magyarnemzet.digitalstand.hu/olvaso/14025#3

Médium: Vasárnapi Hírek-Ízlés, 17. oldal
Dátum: 2012. szeptember 9.

Médium: Nők Lapja, Programajánló
Dátum: 2012. szeptember 10.

Médium: Vasárnapi Blikk
Dátum: 2012. szeptember 9. 

Online megjelenések
Médium: Termelőtől.hu
Dátum: 2012. szeptember 1. 
Szürkemarha Vigadalom
2012. szeptember 01. 16.27 — Rönky Balázs 

Esemény ideje:  Péntek, 2012. Szeptember 14. 16.00 - Vasárnap, 2012. Szeptember 16. 22.00 

Az egyik legszebb hungarikumunk, a magyar szürke szarvasmarha. Ennek az ősi, nemes fajtának múltját, jelenét és jövőjét mutatja be az első alkalommal megrendezendő Szürkemarha Vigadalom. A színes és tartalmas programokkal tarkított eseményre szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 14. és 16. között, a városligeti Vajdahunyad várában.
A Vigadalom igazán népszerű egysége lesz az élőállat bemutató, ahol hortobágyi gulyásokkal találkozhat a látogató. Elhozzuk Budapestre az ország egyetlen vezethető bikáját, és bemutatjuk a híres hortobágyi hatökrös fogatot.
Szürkemarha trófea szépségversenyt, „íznevelést”, főzőversenyt is szervezünk, és látható lesz az „Ország Bikája”. Többek közt lesz kézműves vásár, kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutató, borfalu… Az ízes és látványos programok mellett autentikus magyar népzenészek gondoskodnak a látogatók szórakozásáról, míg a legkisebbek figyelmét változatos gyermekfoglalkozások kötik le.
Oldal: https://www.facebook.com/SzurkemarhaVigadalom
    
programterv.pdf
494.08 KB
tájékoztató.pdf
611.15 KB
http://www.termelotol.hu/esemeny/szurkemarha-vigadalom
    Médium: Nemzetinet.hu
Dátum: 2012. szeptember 1. 
Szürkemarha Vigadalom
2012-09-01 16:27
Esemény ideje:  2012. Szeptember 14. 16.00 – 2012. Szeptember 16. 22.00 
Az egyik legszebb hungarikumunk, a magyar szürke szarvasmarha. Ennek az ősi, nemes fajtának múltját, jelenét és jövőjét mutatja be az első alkalommal megrendezendő Szürkemarha Vigadalom. A színes és tartalmas programokkal tarkított eseményre szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 14. és 16. között, a városligeti Vajdahunyad várában.
http://nemzeti.net/szurkemarha-vigadalom-295683.html

    Médium: Vasárnapi hírek
Dátum: 2012. szeptember 8.
Hungarikum hamburger
Elsősorban turistalátványosságként gondolunk a Magyarországon őshonos szürkemarhára, pedig a hungarikum húsa finom rostú, igen ízletes és garantáltan kergemarhakórmentes – ráadásul sokféleképpen elkészíthető. Erről mindenki meggyőződhet szeptember 14. és 16. közt a Vajdahunyad várában zajló Szürkemarha Vigadalmon.
A középkorban világmárkának és legfőbb exportcikkünknek számított a szürkemarha. A német városokban például törvény mondta ki, hogy amikor megérkeznek a magyar gulyák a piacra, akkor máshonnan származó húst kimérni tilos, nehogy a kiváló minőségű, és ezért drága szürkemarhahús közé más is keveredjen. A friss vágóáru saját lábán, olykor többezres gulyában érkezett Európa számos pontjára: Bécsbe, Nürnbergbe, Münchenbe, Strasbourgba, Velencébe. A 15. századtól a 18. századig tartott ez a nagy kivitel, de a 17. században volt a legnagyobb, évi átlagos létszámát 100 ezer darabra becsülik. Aztán a tejigény növekedésével, az istállózó állattartás terjedésével az 1960-as években csaknem kihalt a faj: mindössze kétszáz szürkemarha maradt. Ma már egyre több gazda tenyészti húsáért, és kevés, ám kiváló minőségű, vitamindús tejéért.
A hús különlegessége az állat ridegtartásában rejlik: tavasztól késő őszig a legelőn tartják, és télen is csak természetes takarmányt kap, tápot nem. A szürkemarha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során, ráadásul száraz, finom rostú húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz.
Az első Szürkemarha Vigadalmon az érdeklődők neves séfek által készített szürkemarha fogásokat kóstolhatnak meg, és kipróbálhatják nemcsak a klasszikus gulyás, hanem hamburger alapanyagaként is. A kézművesvásárral, koncertekkel, néptáncházzal, kézművesfoglalkozással és bábszínházzal is feltuningolt eseményen lesz főzőverseny, valamint húspiac, ahol szürkemarha húsából készült kolbászok, szalámik, sonkák és egyéb finomságok is megvásárolhatók lesznek, a belépés pedig ingyenes.
http://www.vasarnapihirek.hu/izles/hungarikum_hamburger

    Médium: Szeretlek Magyarország.hu
Dátum: 2012. szeptember 7-14-ig 4db megjelenés
Itt a Szürkemarha Vigadalom
Szeptember 14. és 16. közt a Vajdahunyad várában rendezik meg az ország első Szürkemarha Vigadalmát. Az ingyenes rendezvény célja bemutatni és mind szélesebb körrel megismertetni az Európai Unióban elsőként elismert hungarikumot, a „Magyar Szürkemarha húst”, a belőle készült ételeket, és a hozzá kapcsolódó hagyományokat, mesterségeket. 
SZM (x)
 
Többek közt elhozzák Budapestre az ország egyetlen vezethető bikáját, bemutatják a híres hortobágyi hatökrös fogatot, a főszerep azonban természetesen a gasztronómiának jut. 
Neves séfek által készített, gyönyörűen díszített szürkemarha fogásokat kóstolhattok meg, de megismerhetitek e nemes fajta húsát a mai kor „divatos” gyors ételei, hamburger, kenyérlángos alapanyagaként is. Lesz főzőverseny, valamint húspiac, ahol szürkemarha húsából készült kolbászok, szalámik, sonkák és egyéb finomságok várnak majd, de a gazdák pincéiről sem felejtkeznek meg. A termelői piac közelében borfalut találtok, 5-6 szürkemarha tartó borász részvételével.
 

 
A több mint 25 trófeát felvonultató trófea-szépségverseny mellett látványos programelemnek számít az „ország bikája”, vagyis a szakmai zsűri által legszebbnek, legnagyobbnak szavazott bika felvezetése. 
A színpadon napközben neves népzenészek, a Bürkös, valamint a Tönköly zenekarok lépnek fel. Este színpadra áll többek között Balogh Kálmán és Farkas Rózsa cimbalomművész, éjszakába nyúlóan pedig táncházat tartanak elismert néptáncosokkal. Díszes szűrben megjelennek a hortobágyi gulyások, és egy állandóan mozgásban lévő népzenekar is gondoskodik a látogatók szórakoztatásáról.
A Vajdahunyad sétányon ezalatt népművészeti és kézműves vásárt rendeznek, itt mutatják be mesterségbeli tudásukat a szűrkészítők, kovácsok, tülökfaragók és bőrmívesek. A Mezőgazdasági Múzeum kerengőjében időszakos kiállítást szerveznek a szürkemarha tartáshoz kapcsolódó tárgyi eszközökkel, a National Geographic munkatársainak segítségével pedig fényképtárlatot mutatnak be.
 
 
A gyerekeket állatsimogató, kézműves foglalkozás, bábszínház várja, de lesz emellett „íznevelés”, amellyel a szülőket is be tudják vonni a játékba.
A szervezők megalapítják a Magyar Szürke Termékdíjat, amelyet most, első ízben adnak át a szakmai zsűri segítségével kiválasztott nyertesnek.
De nyerhettek Ti is, méghozzá szürkemarha húsból készült finomságokat. Ehhez nincs más dolgotok, mint lefotózni Budapest egy-egy frekventált helyszínén, a négy különböző időpontban felbukkanó „ország bikáját”.
 
A képet töltsétek fel a Szürkemarha Vigadalom Facebook oldalára, és bírjátok rá az ismerőseiteket a fotó lájkolására, megosztására. A zsűri által kiválasztott tíz legkreatívabb képfeltöltő egy-egy szürkemarha húsból készült finomságot vehet át szeptember 14. és 16. között a Szürkemarha Vigadalom helyszínén, a városligeti Vajdahunyad várában.
Bővebb infóért, részletes programért KATT IDE
Ha szívesen jönnél, nyomj egy lájkot!  
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jon-a-szurkemarha-vigadalom/

Facebook Szeretlek Magyarország, Szeretlek magyar konyha oldal 8 db megjelenés 
Médium: Mypet.hu (Facebook oldal)
Dátum: 2012. szeptember 5-14 10 db megjelenés


Médium: Origo.hu
Dátum: 2012. szeptember 2. 
Hogy jut eszébe valakinek, hogy vízibivalyt áruljon?
Budapesten egyetlen étteremben lehet rendszeresen vízibivalyhúst kapni: a Gizella úti Almárium bisztróban. Az étterem séfjét, Kerekes Sándort kérdeztük erről az alapanyagról. 
 KS: Régóta kapcsolatban vagyok az apajpusztai szürke marhásokkal, náluk a 2500 szürke marha mellett van négyszáz vízibivaly. Ők dolgoznak föl ilyen húst egyéb készítményekbe is, és úgy gondoltam, érdemes lenne kipróbálni. Elkezdtünk vele próbálkozni, megnézni, milyen, mit lehet vele csinálni. Nagyon érdekes volt, kicsit gyengédebb, puhább, könnyebb, ízre lágyabb, és textúrára is, mint a marhahús. Ha nagyon kellene, akkor talán a borjúhúshoz tudnám hasonlítani. Nagyon jó alapanyag. Ráadásul az ökoszisztémában is fontos szerepe van, szabadon tartva bóklászik a tavak között, és amikor elkezd hajtani a nád, lelegeli. Ettől a nád sűrűsödni fog. Az amúr viszont a nád gyökerét eszi, ennek a szabályozásnál komoly szerepe van, ha sűríteni kell a nádat, legeltetnek, ha ritkítani, ráeresztik az amúrokat. 
T: Mikkel próbálkoztak a kísérletsorozat folyamán? 
KS: Először megpróbáltuk hagyományos módon, konfitálva elkészíteni, úgy is nagyon jó lett, aztán hoztak vízibivalyborjút, abból csináltunk bécsi szeletet, pontosabban vízibivalyborjú-bécsit. Tökéletesen működött.
T: Ha jól láttam, az Almáriumban állandóan étlapon van. Az embereknek mi a reakciójuk, amikor találkoznak vele? 
KS: Meglepődnek, de elég sokan kérik, nyilván az újdonság erejével hat. Mindig nagyon kíváncsiak arra, hogy mi ez, az első kérdés szinte mindig az, hogy ez milyen állat.
T: És ilyenkor hogy magyarázza el? 
KS: Hát mivel azt nem tudom mondani, hogy ilyen állatot a magyar pusztákon láthat, azt szoktam mondani, hogy a vietnami filmekben nézzék meg. Azt kell egyébként mondanom, elég bátrak az emberek, mert majdnem ugyanannyian kérik, mint a marhát. Majdnem minden részét használtuk már, a lábszártól a bélszínig, oldalasig. Nagyon jó ízvilágú, jól használható hús. 
T: Mi a legnagyobb hátránya? 
KS: Mivel nem populáris kereskedelmi forgalomban lévő hús, az állandó minőséget garantálni rettentő nehéz. Csak úgy lehet, ha valaki állandó kapcsolatban van olyan vágóhíddal, ahol vízibivalyt vágnak. Amikor vágnak, mindig megkérdezem, hány éves volt, milyen súlyú, és annak alapján döntök, hogy melyik részét veszem meg. Nemrég olvastam az Origón a szürke marháról egy cikket, ahol az általam nagyra becsült kollégák és nem kollégák mondták el a véleményüket a kérdésről. Sajnos az volt a benyomásom, hogy az ott elhangzó vélemények mögött nem igazán lehetett érezni a hosszú tapasztalatot. Abban a megszólalóknak igazuk volt, hogy az egyforma minőséget Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem tudják 


prezentálni, amiből viszont az következik, oda kellene eljutni, hogy a jó minőségű hús hozzáférhető legyen. Ez szerintem évek kérdése, nem egy, nem öt, hanem talán húsz év is, és a helyett, hogy lemondanánk egy állatról, végig kell próbálni, milyen lehetőségek vannak benne. Én például az elmúlt két évben a vízibivallyal és a szürke marhával is ezt csináltam. Napi szinten foglalkozom velük, tudom a hibáikat, azt is, mire nem olyan jó, mire teljesen alkalmatlan. Abban is igazuk volt egyébként, hogy a szürke marha tartása körüli körülményeket állandósítani kéne, kéne egy sztenderd, ami szerint nevelve az állatot a szürke marhából jó húsmarhát lehetne nevelni. Ez még nincsen meg, de a vízibivalyok miatt kapcsolatban állok a szürkemarha-szövetséggel, és tudom, hogy ennek a sztenderdnek a megalkotása szerepel a célkitűzések között. Csak hát isten malmai lassan őrölnek, főleg Magyarországon. Argentínában, Spanyolországban ennek százéves kultúrája van. De itthon az egyenlet másik oldala sincs teljesen rendben, a marhahúsevési kultúra sincs sehol. Nem eszünk vadhúst, vízibivalyhúst, halat.
T: Ezek közül vízibivalyt boltban nem láttunk még sehol. 
KS: Igazából nincs is, és pont ezen dolgozik a szövetség. Szürke marha is csak elvétve van, de nagyon fontos cél ezt megismertetni az emberekkel. Lesz például szeptember 14-15-én, a Vajdahunyadvárban egy szürkemarha-fesztivál. A célja, hogy a szürke marhát sokfajta módon elkészítve megkóstolhassák. Mert ennek a marhának egyébként fontos szerepe lehetne a marhafogyasztási kultúra előmozdításában. Sokkal többen megengedhetnék maguknak, mint az angust vagy a hasonló fajtákat. Azt kevesen tudják maguknak megengedni, itt viszont jó minőségű, tiszta húshoz juthat az ember méltányos áron, ami mégsem a legtöbb helyen kapható kiöregedett tehén. És lehet hivatkozni a magyar tarkára is, jogosan, de azt sem kapok sehol, én legalábbis nem nagyon láttam még piacon. Ugyanez vonatkozik a vízibivalyra is. Én ezért tartom például az éttermemben állandóan az étlapon, fontos, hogy minél többen megismerjék. Azt is elfogadom, ha valaki nem akar ezzel foglalkozni, bár megtehetné, vagy nem tud vele foglalkozni, mert nem olyan az étterme közönsége. 
T: Van olyan készítési mód, ami különösen jól vagy rosszul áll a vízibivalynak? 
KS: Ez korfüggő, nagyon fontos tudni, mennyi idős volt a levágott állat. Borjúnál nagyon sok rész fölhasználható frissen. Csináltunk belőle borjúbécsit, az zseniálisan sikerült, a bélszínje csodálatos, lábszárból csináltunk pörköltet, csontos lábszárt konfitáltunk is. Szegyet, oldalast tekertünk föl, azt is konfitáltuk. 
T: Volt recepkísérlet a vízibivallyal, amely teljesen rosszul sült el? 
KS: Lett volna, ha nekiállunk, de igazából már előre lehet tudni, mi az, amiből sok jó nem sül ki. Tapasztalatból és rutinból nyolcvanszázalékos közelítéssel meg tudja mondani az ember, mi lesz egy recept vége, még egy ismeretlen húsnál is, textúra, zsírtartalom alapján. Úgyhogy ami nagyon rossz, azt el sem kezdi csinálni, mert kár az alapanyagért. 
T: Volt olyan, amiben esetleg verte a marhát? 
KS: Ha őszinte akarok lenni, nekem nagy kedvencem a vízibivaly. Említettem a bécsi szeletet borjúból, az tényleg fantasztikus volt. A lábszárból készített pörköltnek is 


kicsit másabb az íze. Lágyabb, mégis van teltsége. A szürke húsának van egy picit vadabb beütése, ennek nincs, ez nagyon gyengéd. Az egyik legérdekesebb az volt, amikor szürke marha és vízibivaly májából is csináltunk pástétomot, az egyiknek erőteljes szürke marha íze volt, a másik borjúhoz hasonlított, pedig felnőtt bivaly mája volt. Nagyon barátságos ízű máj volt.
A vízibivaly a szarvasmarha rokona, amelyet valószínűleg Kínában háziasítottak 2500 éve. Hazánkban 500 éve tenyésztik, a folyamat a II. világháború után akadt el, Távol-Keleten ma is használják igavonásra. Teje finomabb és zsírosabb, mint a tehéntej, a legjobb mozzarellák ebből készülnek.
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20120831-hogy-jut-eszebe-valakinek-hogy-vizibivalyt-aruljon.html

    Médium: HVG.hu
Dátum: 2012. szeptember 12. 
Mindenki ismerte, most a magyaroknak is be kell mutatni 
Elsősorban turistalátványosságként gondolunk a Magyarországon őshonos szürkemarhára, pedig a hungarikum húsa finom rostú, igen ízletes és garantáltan kergemarhakórmentes – ráadásul sokféleképpen elkészíthető. Erről mindenki meggyőződhet szeptember 14. és 16. közt a Vajdahunyad várában zajló Szürkemarha Vigadalmon, ahol az érdeklődők helyben készült szürkemarha fogásokat is kóstolhatnak.
Szeptember 14. és 16. közt rendezik meg a Vajdahunyad várában a Szürkemarha Vigadalmat, ahol az érdeklődők helyben készült szürkemarha fogásokat is kóstolhatnak. A kézművesvásárral, koncertekkel, néptáncházzal, kézművesfoglalkozással és bábszínházzal is feltuningolt eseményen lesz főzőverseny, valamint húspiac, ahol szürkemarha húsából készült kolbászok, szalámik, sonkák és egyéb finomságok is megvásárolhatók lesznek, a belépés pedig ingyenes.
A középkorban egyébként legfőbb exportcikkünknek számított a szürkemarha. A német városokban például törvény mondta ki, hogy amikor megérkeznek a magyar gulyák a piacra, akkor máshonnan származó húst kimérni tilos, nehogy a kiváló minőségű, és ezért drága szürkemarhahús közé más is keveredjen.
A friss vágóáru saját lábán, olykor többezres gulyában érkezett Európa számos pontjára: Bécsbe, Nürnbergbe, Münchenbe, Strasbourgba, Velencébe. A 15. századtól a 18. századig tartott ez a nagy kivitel, de a 17. században volt a legnagyobb, évi átlagos létszámát 100 ezer darabra becsülik.
Aztán a tejigény növekedésével, az istállózó állattartás terjedésével az 1960-as években csaknem kihalt a faj: mindössze kétszáz szürkemarha maradt. Ma már egyre több gazda tenyészti húsáért, melynek különlegessége az állat ridegtartásában rejlik: tavasztól késő őszig a legelőn tartják, és télen is csak természetes takarmányt kap, tápot nem.
A szürkemarha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során, ráadásul száraz, finom rostú húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz.
http://hvg.hu/gasztronomia/20120912_szurkemarha_vigadalom

    Médium: Nők Lapja Café
Dátum: 2012. szeptember 12. 
Hungarikum az egészséges vörös hús
Nők Lapja Cafe / Életmód 
Kun J. Viktória
2012. 09. 14. - 16:09
Magyar húskülönlegességek kapnak mind nagyobb hírverést. A hétvégén épp a szürke köré szerveznek „vigadalmat”, hogy újabb hungarikum nyerjen még nagyobb népszerűséget. De amellett, hogy a „miénk”, mi teszi különlegessé ezeket az alapanyagokat? 
Mangalicasertés, szürkemarha, rackajuh - magyar őshonos fajták. Azonban még ezt is sokan megkérdőjelezik, nem is beszélve húsuk "koleszterinmentességéről". Pedig mindegyikük valódi magyar különlegesség, s nemcsak ízével, de élettani hatásaival is leggyőzhetik a világot: helyük van az étkezőasztalon.
Vitamindús és mennyei
 A szürkemarha már a középkorban világmárkának és legfőbb exportcikkünknek számított. A német városokban például törvény mondta ki, hogy amikor megérkeznek a magyar gulyák a piacra, akkor máshonnan származó húst kimérni tilos, nehogy a kiváló minőségű, és ezért drága szürkemarhahús közé más is keveredjen. Aztán a tejigény növekedésével, miután a szürkemarhának nagyon kevés van, az istállózó állattartás terjedésével az 1960-as években csaknem kihalt a faj: mindössze kétszáz szürke marha maradt. Ma már egyre több gazda tenyészti húsáért, és igaz, hogy kevés, ám kiváló minőségű, vitamindús tejéért.
A hús különlegessége az állat ridegtartásában rejlik: tavasztól késő őszig a legelőn tartják, és télen is csak természetes takarmányt kap, tápot nem. A szürke marha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során, ráadásul száraz, finom rostú húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz.
„Úgynevezett márványozott, nagyon finom rostozata van, vagyis a rostok között zsír található. Amikor az állat a legelőn a friss füvet, gyógynövényeket lelegeli, azok ezekben a zsírokban raktározódnak, majd főzéskor, amikor a zsír távozik, a növények zamata a húsban marad. Ettől lesz rendkívül puha és szaftos" - mondja dr. Gundel János táplálkozástudományi szakértő. De nagyon nem mindegy, hogy milyen korú az állat, és hogy szigorúan veszik-e a táplálási szabályokat és elsősorban legelős takarmányozást alkalmaznak. A tinók húsa kevesebb telített zsírsavat és szignifikánsan több n-3 zsírsavat tartalmaz, mint a bikáké, ami kedvezőbb húsminőséget jelent.
„A fiatalabb állatokból sülteket, míg az öregebbekből inkább leveseket jó készíteni, de fontos, hogy ne keveredjenek! A szabványos szürke marha csomagolásán mindig rajta van az állat bilétája, lehet tudni, honnan jött és mennyi idős"- teszi még hozzá Gulyás doktor.
Zsíros, de egészségesen

A mangalica, a mostanában mind több helyen kapható másik hungarikumunk már sokkal zsírosabb éteknek számít. Az állat a bánsági sumádia és a szalontai, bakonyi sertések keresztezéséből itt Magyarországon jött létre. A környező országokban egyszerűen csak „magyar disznónak" nevezték. Az első feljegyzések 1791-ből származnak róla. A Hortobágyon az 1890-es években rendelték el, hogy a fajtamegőrzés miatt egy nyájban egységes küllemű és 500-nál nem több legelhet a mangalicából. A szapora és gyorsan hízó „gömbölyű disznó" hamar meghódította az országot. Ízletes húsa és főként jó minőségű vastag szalonnája különösen a parasztgazdaságokban tette közkedveltté. A szabadtűzi főzés eredeti technológiája elképzelhetetlen jóféle szalonna, azaz „zsírzó" nélkül. Magas zsírtartalmú húsa ugyan bőségesen tartalmaz koleszterint, csak azt felejtik el sokan, hogy koleszterin és koleszterin között különbség van. A mangalica koleszterinje, mivel hosszabb szénláncok alkotják, nem tapad az érfalra, tehát kiürül a szervezetből, így semmilyen kárt nem okoz. Az állat tartása itt is nagyon fontos: a hagyományosan, legeltetve tartott, lassan hizlalt egyedekben, különösen az értékes húsrészekben (karaj, comb) jobb az n-3/n-6 zsírsavarány, mint az intenzíven, táppal takarmányozott disznóknál. A fajtára jellemzően kiváló minőségű hátszalonnához nélkülözhetetlen n-6 szintje viszont magas. A mangalica húsa ezért egészségesebb más sertésfajták húsánál.
Rackajuh- csak semmi faggyú!
A magyarok hajdanán csak a rackát nevezték juhnak, a merinóféléket, illetve származékokat pedig birkának. Fogyasztani pedig csak a rackát fogyasztották, mivel a rackajuh húsa - és ezt sajnos kevesen tudják - a merinói fajtákkal ellentétben nem tartalmaz a hús élvezeti értékét jelentősen csökkentő faggyút. Sajnos ma kevesen ismerik a különbséget racka és birka között, ezért ódzkodnak a fogyasztásától, pedig nem kellene. Értékét elsősorban az adja, hogy jó a víztartó képessége, ezért vágási felülete száraz. Sütés közben kevéssé zsugorodik. Húsa rendkívül finom, energiaértéke és ásványianyag-tartalma magas. Mivel a múltban, jellemző módon szinte minden őshonos magyar fajtát (szürke marha, mangalica, racka) elhanyagoltak, így a kihalás szélére került ez a különleges fajta is. Jelenleg mindössze kétezer anya él az országban.

A szürke igazi árnyalatai
hétvégén lesz az első Szürkemarha Vigadalom, amelynek célja, hogy megismertesse a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett "Magyar Szürkemarha hús"-t: a fajtát, és a körülötte kialakult kultúrát, mindezt elsősorban a gasztronómián keresztül. Az érdeklődők neves séfek által készített különleges fogásokat kóstolhatnak meg, és kipróbálhatják nemcsak a klasszikus gulyás, hanem hamburger alapanyagaként is. A mára már megszokott kézműves vásár, koncertek, néptánc ház és kézműves foglalkozások mellett lesz főzőverseny, valamint húspiac, ahol szürke marha húsából készült kolbászok, szalámik, sonkák és egyéb finomságok is megvásárolhatók majd. A fénypont lesz a hortobágyi gulyások közreműködésével tartandó élőállat bemutató. Elhozzák Budapestre az ország egyetlen vezethető bikáját, és bemutatják a híres hortobágyi hatökrös fogatot. Sok más program mellett országos szürke marha trófea szépségversenyt, "íznevelést", és főzőversenyt is szerveznek. 
A belépés ingyenes lesz. 
Szürkemarha Vigadalom szeptember 14-16. Budapest, Vajdahunyad vára 
http://www.nlcafe.hu/eletmod/20120914/magyar-hust-az-asztalra/

    Médium: Itthon.hu
Dátum: 2012. szeptember 12.
Szürkemarha Vigadalom
Események XIV. kerület, Zugló (Pest) 
 
A Vigadalom célja egy hiánypótló, hagyományteremtő, kulturális rendezvény szervezése, amely megjelenésében és minőségében is azonosul a szürkemarha magasan pozícionált értékével. Bemutatjuk a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett, és az Európai Unióban elsőként elismert „hungarikumot”, a „Magyar Szürkemarha húst”, a húsból készült termékeket, a körülötte kialakult kultúrát, és az ehhez kapcsolódó mesterségeket. 
Esemény vége: 2012-09-16 00:00:00
Esemény kezdete: 2012-09-14 00:00:00
A fesztivál szabadtéren vagy zárt térben zajlik: is-is
A programon, rendezvényen, fesztiválon való részvétel ingyenes?: igen
Típus: fesztivál, gasztronómiai (étel, ital), kiállítás, szórakoztató rendezvény, vásár, zene, koncert
Fesztivál látogatói/célcsoportok: bárki, fiatalok, idősebb korosztály, kisgyermekes családok
Akadálymentesített: részben
Belépődíj: ingyenes
Helyszín: Vajdahunyad Vára, Vajdahunyad Sétány
Cím: 1000 XIV. kerület, Zugló (Pest), Vajdahunyad vára térképes nézet 
Földrajzi koordináták: É 47° 30' 56", K 19° 4' 56"
Email: sajto@szurkemarhavigadalom.hu
Honlap: http://www.szurkemarhavigadalom.hu
http://itthon.hu/magyarorszagrol/-/netaview/1322243
    Médium: Elite Magazin.hu
Dátum: 2012. szeptember 11.
Szürkemarha Vigadalom
A Vigadalom fő feladata, hogy megismertesse a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett és ez által az Európai Unióban elsőként elismert „hungarikum”-ot, a „Magyar Szürkemarha hús”-t, a fajtát és a körülötte kialakult kultúrát, elsősorban a gasztronómián keresztül. 

A Vigadalom során a közönség élőállat bemutatón vehet részt, ahol hortobágyi gulyásokkal találkozhat, itt lesz az ország egyetlen vezethető bikája, és láthatják a Hortobágyi híres hatökrös fogatot is. Lesz országos szürkemarha trófea szépségverseny, „íznevelés”, és főzőversenyt is. A Vajdahunyad sétányon népművészeti és kézműves vásárra kerül sor, ahol szűrkészítők, kovácsok, tülökfaragók, bőrmívesek mutatják be mesterségbeli tudásukat. A szürkemarha húsából készülő kolbászok, szalámik, sonkák és egyéb termékeken kívül, a gazdák pincéinek jófajta borait is megkóstolhatják a Vigadalom borfalujába ellátogatók. Az esemény során zenés, táncos programokra is sor kerül. A fellépő művészek: Langaléta Garabonciások, Soroksári Toppant, Tönköly zenekar, Herczeg Flóra és a Gobé, Kassovits László, Széles András és a Bárándi citerazenekar, Balogh Kálmán és Lajti Gergely, Bakator zenekar és Kaló Imre.

Helyszín és időpont: Budapest - Városliget - Vajdahunyad vára, 2012. szeptember 14 – 16 
http://www.elitemagazin.hu/ajanlo/program/szurkemarha_vigadalom

https://www.facebook.com/Elitemagazin


    Médium: Napvilág.net
Dátum: 2012. szeptember 12. 
Szürkemarha Vigadalom - Gasztronómiai Fesztivál a Vajdahunyadvárban
Első alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Vajdahunyadvárban a Szürkemarha Vigadalom, amelynek elsődleges célja, hogy megismertesse a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett Magyar Szürkemarha húst, illetve lehetőséget biztosítson a tenyésztőknek, hogy bemutathassák termékeiket az ínyenc közönségnek. 
2012. szeptember 14. és 16. között minden a szürkemarhákról szól majd a Vajdahunyadvárban: az első alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál keretében élőállat-bemutatók, szürkemarha termék-kóstoló, főzőverseny és a Mezőgazdasági Múzeummal együttműködve kézműves és népművészeti vásár is lesz a Vajdahunyad sétányon, amelyen szűrkészítők, kovácsok, tülökfaragók és bőrmívesek mutatkoznak be a látogatóknak. A kóstolóasztaloknál szürkemarhából készült kolbászok, szalámik, és sonkák várják majd, hogy megízleljék őket, és természetesen nem maradhatnak el a legfinomabb borok sem - ezeket a közeli borfaluban lehet megkóstolni.

A Fesztiválon természetesen izgalmas programok is várják a látogatókat, fotókiállítás és a szürkemarha tartáshoz kapcsolódó tárgyi eszközök kiállítása is megtekinthető lesz, emellett előadássorozatot tartanak az ágazat múltjáról, jelenéről, és a jövőjéről. Emellett napközben neves népzenészek, a Bürkös, valamint a Tönköly zenekarok szolgáltatják az aláfestő zenét a fesztiválozáshoz, este pedig szintén remek zenekarok koncertjeire lehet mulatni. 

Bővebb infó: www.szurkemarhavigadalom.hu
http://www.napvilag.net/fesztival/20120912/szurkemarha_vigadalom_gasztronomiai_fesztival_a_vajdahunyadvarban


    Médium: Vedd a magyart.info
Dátum: 2012. szeptember 11.
Az egyik legnemesebb hungarikumunkat ünneplik
Közzétéve: 2012. szeptember 11. kedd, 09:18 
Az egyik legszebb hungarikumunk, a magyar szürke szarvasmarha. Ennek az ősi, nemes fajtának múltját, jelenét és jövőjét mutatja be az első alkalommal megrendezendő Szürkemarha Vigadalom. A színes és tartalmas programokkal tarkított eseményre szeretettel várunk minden érdeklődőt szeptember 14. és 16. között, a városligeti Vajdahunyad várában.
A Vigadalom igazán népszerű egysége lesz az élőállat bemutató, ahol hortobágyi gulyásokkal találkozhat a látogató. Elhozzuk Budapestre az ország egyetlen vezethető bikáját, és bemutatjuk a híres hortobágyi hatökrös fogatot.
Szürkemarha trófea szépségversenyt, „íznevelést”, főzőversenyt is szervezünk, és látható lesz az „Ország Bikája”. Többek közt lesz kézműves vásár, kóstolóval egybekötött gasztronómiai bemutató, borfalu… Az ízes és látványos programok mellett autentikus magyar népzenészek gondoskodnak a látogatók szórakozásáról, míg a legkisebbek figyelmét változatos gyermekfoglalkozások kötik le.
http://veddamagyart.info/eletmod/4145-az-egyik-legnemesebb-hungarikumunkat-unneplik

    Médium: Rádiótotal.hu
Dátum: 2012. szeptember 13. 
Szürkemarha Vigadalom hétvégén – Vajdahunyad vára
A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a Nomádétel Kft. szervezésében 2012. szeptember 14-16-án Szürkemarha Vigadalomra invitálja az érdeklődőket.
Szürkemarha Vigadalom – 2012 Vajdahunyad Vára
A kulturális és szakmai fesztiválon az érdeklődők megismerkedhetnek az őshonos szürkemarhával és betekintést nyerhetnek a fajta tartásának gazdasági és kulturális jelentőségébe.
Számos érdekességgel szolgál a fesztivál a helyszínre érkezőknek, hiszen a Hortobágyról hatökrös fogat érkezik melyen utazni is lehet. Az élőállat bemutató és a kisállat simogató mindig osztatlan siker a legkisebbeknek, így a szervezők erről is gondoskodnak.
A trófea szépségverseny is megrendezésre kerül, de megkóstolhatjuk a szürkemarha húsából készült ételeket is. Kézműves vásár és gyermekprogramok is színesítik majd a Szürkemarha Vigadalom repertoárját.
http://www.radiototal.hu/szurekemarha-vigadalom-hetvegen-vajdahunyad-vara

    Médium: Total Budapest.hu
Dátum: 2012. szeptember 14. 
Szürkemarha vigadalom
Dátum: 2012-09-14 | Helyszín: Városliget, Vajdahunyadvár
Első alkalommal rendezi meg a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete a Magyar Piac Szövetkezettel és a Nomád Étel Kft.-vel közösen a Szürkemarha Vigadalom című kulturális és szakmai fesztivált.
 A Vigadalom fő feladata, hogy megismertesse a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett "Magyar Szürkemarha hús"-t, a fajtát, és a körülötte kialakult kultúrát, mindezt elsősorban a gasztronómián keresztül.
A rendezvényen lesz egy hatökrös fogat a Hortobágyról, amelyen utazni is tudnak a látogatók, élőállat bemutató, állatsimogató, trófea szépségverseny, szürkemarha húsból készült ételek, kézműves vásár és gyermek programok várják az érdeklődőket.
A részletes programot ITT találják.
http://totalbudapest.hu/szurkemarha-vigadalom

    Médium: MTI alapján:
    Echotv.hu
Gazdasági Rádió.hu
Figyelő.hu
Elemzésközpont.hu
Tőzsdehírek.hu       
Agrárhírek.hu
Veddamagyart.info
Trademagazin.hu

Dátum: 2012. szeptember 14. 
A szürkemarha útja a piacra - konferencia
2012. szeptember 14. MTI 
A génmegőrzés a mára 6-7 ezres számú szürkemarha-állománnyal megoldott, a mostani feladat a szürkemarhából készített termékek piacra juttatása - mondta Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter, "A magyar szürkemarha útja a piacra jutásig" című konferencia megnyitóján pénteken Budapesten.
A miniszter kitért arra is, hogy az állam földrajzi eredetvédelemmel, a helyi feldolgozás és kereskedelem támogatásával segíti a szürkemarha-tenyésztést.
A konferencia résztvevői köszöntötték Bodó Imre professzort, aki a múlt század ötvenes éveiben, a tiltás ellenére, megmentette a szürkemarhát, amely mára a ridegtartás miatt a biológiai tisztaságával piacképes.
A "Magyar szürkemarha hús" elnevezést elfogadta az Európai Bizottság is, így az földrajzi védelmet élvez. Koppány Gábor, a Magyar Szürkemarha Tenyésztők Egyesületének elnöke, megemlítette, hogy az uniós védelem megszerzéséhez 8 évre volt szükség.
Az egyesület kifejlesztett egy sms-rendszert, amely a szürkamarha terméken lévő kód megadása után, közli annak legfontosabb adatait. Így a tenyésztő mellett az állat kora, a vágás ideje, a feldolgozás és az értékesítés helyszíne is szerepel a válasz sms-ben.
A konferencia az első Szürkemarha vígalom kísérő rendezvénye.
http://www.figyelo.hu/cikkek/375694_hogyan_kerult_a_szurkemarha_a_tanyerra
http://tozsdeforum.hu/gazdasag/orzik-a-szurkemarha-genjet/
http://www.agrarhirek.hu/agrarpolitika/13433.html
http://veddamagyart.info/eletmod/4187-a-szurkemarha-utja-a-piacra
http://www.trademagazin.hu/esemenyek/a-szurkemarha-utja-a-piacra.html
http://gazdasagiradio.hu/cikk/82146/
http://www.elemzeskozpont.hu/content/sz%C3%BCrkemarha-%C3%BAtja-piacra-konferencia-0
http://www.echotv.hu/index.php?akt_menu=16&r_id=&hir_id=297193


    Médium: MTI alapján
            Kormány.hu
              Agrárszektor.hu

Dátum: 2012. szeptember 14. 
A szürkemarha útja a piacra 
2012. szeptember 14. 15:05
A génmegőrzés a mára 6-7 ezres számú szürkemarha-állománnyal megoldott, a jelenlegi feladat a szürkemarhából készített termékek piacra juttatása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, "A magyar szürkemarha útja a piacra jutásig" című konferencia megnyitóján a budapesti Vajdahunyadvárban. 
A miniszter kitért arra is, hogy az állam földrajzi eredetvédelemmel, a helyi feldolgozás és kereskedelem támogatásával segíti a szürkemarha-tenyésztést.
 
Fotó: Székelyhidi Balázs
A konferencia résztvevői köszöntötték Bodó Imre professzort, aki a múlt század ötvenes éveiben a tiltás ellenére megmentette a szürkemarhát, amely mára a ridegtartás miatt a biológiai tisztaságával piacképes.
A "Magyar szürkemarha hús" az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzővel rendelkezik, az elnevezést elfogadta az Európai Bizottság. Koppány Gábor, a Magyar Szürkemarha Tenyésztők Egyesületének elnöke, megemlítette, hogy az uniós védelem megszerzéséhez 8 évre volt szükség.
 
Fotó: Székelyhidi Balázs
Az egyesület kifejlesztett egy sms-rendszert, amely a szürkamarha terméken lévő kód megadása után közli annak legfontosabb adatait. Így a tenyésztő mellett az állat kora, a vágás ideje, a feldolgozás és az értékesítés helyszíne is szerepel a válasz SMS-ben.
 
Fotó: Székelyhidi Balázs
A konferencia az első Szürkemarha vigadalom című fesztivál kísérő rendezvénye. Az eseményt a Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete a Magyar Piac Szövetkezettel és a Nomád Kft.-vel közösen szervezte. A fesztivál célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a „Magyar szürkemarha hús”-t, valamint a fajtát és az azzal kapcsolatos kultúrát. A rendezvényen szakmai előadások mellett többek 

között élőállat bemutató, trófea szépségverseny, szürkemarha húsból készült ételek, kézműves vásár és gyermek programok várják az érdeklődőket.
(MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)
http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/a-szurkemarha-utja-a-piacra
http://agrarszektor.hu/hir/2223/szurkemarhat_a_piacra.html

    Médium: Heti Válasz.hu
Dátum: 2012. szeptember 17.

Szürkemarhákat akar a hollywoodi producer
Létrehozás: 2012.09.17. - 16:54
A városligeti Vajdahunyad várában rendezték meg az első Szürkemarha Vigadalmat, ahol kulturális és gasztroprogramokkal várták az érdeklődőket. Lapunk riportere eközben alkalmi tolmácsként sietett a vigadalmon bóklászó amerikai producer segítségére: Dennis Maguire-nak ugyanis annyira megtetszett a magyar szürke, hogy egyből készülő, Palominas című filmjében látta az állatokat. Videós összeállításunkból kiderül, miért jobb és egészségesebb a szürkemarha húsa, mint az egyszerű szarvasmarháé és az is, hogy tartanunk kell-e még a fajta kipusztulásától.

http://hetivalasz.hu/kultura/szurkemarhakat-akar-a-hollywoodi-producer-54730

Rádiós spotok:
http://soundcloud.com/vigadalom/sz-rkemarha-vigadalom
http://soundcloud.com/vigadalom/szurkemarha-vigadalom
http://soundcloud.com/vigadalom/sz-rkemarha-vigadalom-1
Sugárzás: 

Juventus Rádió
Kossuth Rádió
Class Fm
Infó Rádió

Televíziós spot:
http://www.youtube.com/watch?v=QX6OoEyd4Tg
Sugárzás:

MTV1
Duna TV
TV2
 


Közösség:

A MAGYAR SZÜRKE SZARVASMARHÁT TENYÉSZTŐK EGYESÜLETE

mszte.hu