XXI. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Hortobágyon

Jun 07 2017

A hortobágyi életre kíváncsi emberek gyűltek össze Hortobágyon, a Pusztai állatparkban szombaton. Tanúi voltak a pusztán élő, ott állatokkal foglalkozó emberek legnagyobb ünnepének, az Országos Gulyásversenynek és Pásztortalálkozónak, amelyet 21. alkalommal rendezett meg a Hortobágyi Nonprofit Kft.

A régi magyar pásztorhagyományokat, a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások hagyományát napjainkig fenntartották. A gulyásverseny legfőbb célja, hogy ezen ősi szakma mesterei olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyet a mindennapi munkájukban is használnak.  
A verseny párok részére van kiírva, mivel a napi munka során - a legtöbb esetben - közösen tudják megoldani a feladatokat. A szakma utánpótlása érdekében „tanuló” gulyások, bojtárok is részt vesznek a vetélkedésben, de a legveszélyesebb versenyszámot nekik nem kell teljesíteniük. A versenyzők közönség előtt a szombati napon vetélkednek, így a rendezvény alkalmas arra is, hogy az állattartás mindennapjaitól távol élő vendégek körében is öregbítse a pásztorok, a gulyásszakma hírnevét. Idén 12 felnőtt és 11 bojtár csapat indult a versenyen.


Megnyitó- Medgyesi Gergely Árpád ügyvezető Hortobágyi Nonprofit Kft., Baracskay Lajos MSZTE Elnök,
Dr. Bodó Imre MSZTE Tiszteletbeli Elnök; Bodó Sándor a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke.


Versenyzők bemutatása


Gulyásmesterség versenyszám -   Szűcs Sándor (Virágoskút Kft.)


Gulyásmesterség versenyszám -  Dobi József (Hortobágyi Nonprofit Kft.)


Díjak


Díjátadás- Baracskay Lajos MSZTE Elnök; Kaltenecker Endre MSZTE Tenyésztésvezető ; és egy díjazott.


Medgyesi Gergely Árpád ügyvezető Hortobágyi Nonprofit Kft., Baracskay Lajos MSZTE Elnök, díjat ad át.


Verseny résztvevői.