Szürkemarhák határainkon innen és túl

Sep 28 2022
Immár ötödik alkalommal, 2022. szeptember 9 és 1-e között került megrendezésre a Magyar Szürkemarha Konferencia a Kárpát-medencében című nemzetközi rendezvény. Az idei évben az esemény helyszíne a szlovákiai Kürt volt.
A programsorozat elindításával a kezdeményezők célja az volt, hogy a Kárpát-medence egyik őshonos fajtáját, a magyar szürke szarvasmarhát népszerűsítsék, illetve, hogy a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által felhalmozott tudást, jó gyakorlatokat továbbadják a hazai, a felvidéki, a kárpátaljai, a délvidéki, és az erdélyi tenyésztőknek. Az idei rendezvény fő célkitűzése a fiatal gazdákat érintő jelenlegi és jövőbeli problémákat érintő kérdések megtárgyalása, az új KAP főbb pillérjei és a versenyképesség javításához szükséges legfontosabb feladatok áttekintése volt. Fontos cél volt az is, hogy az ágazat résztvevőinek lehetőségük legyen a kötetlen beszélgetések alatt olyan kapcsolatok kiépítésre, melyek alapjai lehetnek a későbbi nemzetközi szakmai együttműködéseknek.
Az idei esemény fővédnökségét dr. Nagy István agrárminiszter vállalta el.

Érdemes volt ellátogatni a konferenciára, mivel nem csak az őshonos magyar szürke szarvasmarha fajtával ismerkedhettek meg a látogatók, hanem betekintést nyerhettek a hazai és határon túli magyar családi gazdálkodók életébe és mindennapi munkájába is.
A rendezvényt Nagy Géza, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke nyitotta meg, majd V. Németh Zsolt, magyar életmódot és nemzeti értékeinket védő miniszterelnöki biztos köszöntötte a négy országból érkezett agrárágazati képviselőket, érdeklődőket és az agrárium, valamint a magyar szürke szarvasmarha iránt érdeklődő vendégeket.
V. Németh Zsolt kiemelte a magyar szürke szarvasmarhát, mint hungarikumot, mely egyike azoknak a fontos, és nemzeti öntudatunkat erősítő jelképeknek, amely először eszébe jut hazánkról a külföldi látogatóknak. Az előadások sorozatát Borics Imre, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének szaktanácsadója kezdte, aki beszélt a magyar szürke szarvasmarha történetéről a kezdetektől egészen napjainkig. Őt követte Bata Erzsébet, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének képviselője, aki beszámolt Szerbia jelenlegi marha állományáról, az ottani takarmányhelyzetről, a gazdákat érintő nehézségekről. Beszélt Szerbia tervezett Európai Uniós csatlakozásáról, és ennek várható hatásáról a szerbiai magyar gazdálkodó családokra. Dr. Magyar Gábor, az MSZTE tenyésztője folytatta az előadások sorát. A Magyar Családi Gazdaság tulajdonosa beszélt az állományában található szürkemarhákról és a tenyészetében nevelkedő más őshonos, illetve ma már Hungarikumnak számító állatairól. Ezután Guba József, az újonnan megalakult Erdélyi Húsmarha-Tartók Egyesületének elnöke következett. Elmesélte hogyan kezdett bele a szürkemarha tenyésztésébe, hogyan találkozott és csatlakozott egyesületünkhöz. Beszélt az erdélyi marhatartók nehézségeiről, takarmányhelyzetéről. Ezután Forgó István, az Agrofirm Zrt. képviselője tartott előadást a jelenlegi magyarországi és európai takarmányhelyzetről, az aszály okozta károkról, és a várható takarmányárakról. Az előadók sorát Bergendi Artúr, a Szlovák Húsmarha Tenyésztők Szövetsége vezetőségi tagja zárta, aki beszélt a szlovákiai húsmarha tartásról, és a magyar szürke szarvasmarha fajta tartásának helyzetéről. A szövetség 1994-ben alapított, államilag elismert tenyésztői egyesület, melynek elsődleges feladata az elismert világfajták, illetve az úgynevezett rusztikus, vagy hagyományos fajták fajtatörzskönyvének vezetése.

Az előadások után a kerekasztal beszélgetésen osztották meg tapasztalataikat a különböző országok képviselői, melynek idei témája; az „Agrár-, és vidékfejlesztési támogatások a Kárpát-medencében 2023 után” volt. Dr. Mezei Dávid, volt helyettes államtitkár moderálásával és vezetésével tárgyalták meg a magyarországi és a külhoni szakemberek az Európai Uniós támogatások jövőjét, a marhatartókat érintő egyes uniós országokban történő változásokat, támogatásokat, illetve Szerbia helyzetét. Magyarországot Nagy Géza, a Magyar Szürkemarha Tenyésztők Szövetségének elnöke, valamint Németh Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési szakértője, Szlovákiát Patasi Ilona, a Szlovák Agrárgazdasági Kamara elnöke képviselte. Romániából, Erdélyből az Erdélyi Húsmarha-Tenyésztők Egyesületének elnöke, Guba József csatlakozott a beszélgetéshez.  Szerbiából Bata Erzsébet, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének képviselője, valamint Dr Srđan Stojanović- a belgrádi mezőgazdasági minisztérium genetikával megbízott szakembere képviselte az ottani gazdákat.
A beszélgetés alatt megismerhettük az egyes országok agrárpolitikáját, a különféle támogatási rendszereket, és közvetlenül az agráriumban dolgozók jelenlegi helyzetét.
A konferencián résztvevők nem csak az előadásokat és a beszélgetéseket hallgathatták meg, hanem fontos kapcsolatokat is építhettek. A rendezvény végén a résztvevők autóbusszal közösen látogattak el a közeli Salkára, ahol meglátogatták az ottani mangalica farmot. Meghallgattak egy előadást a farm megalakulásáról, törekvéseikről, és megkóstolták a mangalicából készült termékeket. A mangalica farm meglátogatása után a résztvevők busszal tovább indultak Ciglédre, és megtekintették a Kegykápolnát és forrást, ahol az idegenvezető előadást tartott a hely eredetéről, történetéről, a hozzá fűződő legendákról és hiedelmekről.
 Az est zárásaként a csapat busszal indult vissza Kürtre, a Kasnyik Pincészetbe, ahol a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által szervezett gálaműsor keretében, egy borkóstolóval egybekötött ünnepi vacsora közben meghallgathatták Ladinek Judit és Molnár László, a Madách Színház színészeinek előadását, majd Álmosd Phaedra művésznő énekét.

Másnap a résztvevők lovaskocsival megnézték a Kéménden található tájházat, ahol betekintést nyertek a régi kéméndi falusi életbe, népszokásaikba, illetve egyedülálló népviseletük történetébe. Megtekintették a korabeli berendezési tárgyakkal berendezett falusi parasztházat és környezetét. A tájház után kikocsikáztak a Kéménd határában található szürkemarha gulyához, ahol bor-, és sajtkóstolóval várták a konferencia résztvevőit.
Biztosak vagyunk abban, hogy azok, akik részt vettek az idei konferencián, nem csak új információkkal gyarapodtak, de felejthetetlennel élményekkel érkeztek haza a két napos szlovákiai útról. Reméljük, hogy jövőre legalább ennyi lelkes tenyésztőt és érdeklődőt fogadhatunk majd, a „VI. Magyar Szürkemarha a Kárpát-medencében Konferencián” is.

A konferenciáról még több képet talál a galériában.

A rendezvény a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatásával jött létre.