Szlovákiában is tenyészthető a szürkemarha

Jun 20 2017
Kölcsönös együttműködési szerződés született a hungarikumnak számító magyar szürkemarha szlovákiai tenyésztéséről. A most létrejött fiókegyesületnek rendkívül szigorú szabályoknak kell megfelelnie, hogy kizárólag fajtatiszta tenyészállatokat neveljenek.
A június elején, Nagyráskán aláírt együttműködést Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár engedélyezte, és három szervezet írta alá: a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSzTE), a Szlovák Húsmarha Tenyésztők Szövetsége, valamint a Szlovákiai Magyar Szürke
Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete. A dokumentum szerint az MSzTE vállalja a Szlovák Köztársaság területén élő, magyar szürke szarvasmarhát tenyésztők oktatását, a fajta népszerűsítését, és azt, hogy minden lehetséges tudást és tapasztalatot átad új partnerének, amivel segítheti a sikeres tenyésztést. A jövőben a két fél megosztja tenyésztési tapasztalatait, eredményeit, és együttműködik a tenyészállatok és szaporítóanyagaik értékesítésében. A származásellenőrzéseket DNS-vizsgálattal végzik az ISAG (International Society for Animal Genetcs) által elismert laboratóriumokban.
 

– Szlovákiából kerestek fel minket – főként felvidéki magyarok –, hogy szeretnének csatlakozni az egyesületünkhöz. Mivel ezt ma már lehetővé teszik az uniós jogszabályok, igent mondtunk a felkérésre – nyilatkozta lapunknak az MSzTE elnöke. Baracskay Lajos ismertette, hogy jelenleg 800 szürkemarha él Szlovákiában, és mostantól tenyészthetik is ezt a fajtát, azonban a hazai anyaszervezet a fajtafenntartó, az MSzTE törzskönyvez, vagyis minden a felügyeletük alatt zajlik. Csicsai Gábor, a földművelésügyi minisztérium államtitkára leszögezte: a szerződés biztosítja, hogy a szlovákiai tenyésztők a szigorú szabályok betartásával fajtatiszta tenyészállatokat neveljenek, miközben a magyarországi törzskönyvezési feltételeknek is megfelelve elismerik eredetiségüket.
 
A szomszédos ország déli területein számos olyan terület található, ami mezőgazdasági művelésre nem alkalmas, de a szürkemarhák számára kiváló élettér. Attól nem kell tartani, hogy idővel konkurenciává válhatnak, hiszen a felvevőpiac bőven elbír több ágazati szereplőt is.
Vladislav Paľurik, a Szlovákiai Húsmarha Tenyésztők Egyesülete igazgatótanácsának elnöke ismertette, hogy Szlovákia nem rendelkezik jelentős saját hússzarvasmarha-fajtával. Az egyesület 14 féle hússzarvasmarha-fajt tart számon, amelyek jellemzően behozatalból származnak. Nemzeti fajtájuk,a szlovák tarka és a szlovák pinzgau szarvasmarha. Paľurik úgy véli, a szlovák lakosságot „még meg kell tanítani” a marhahús fogyasztására, amelyet ha elfogadható áron kínálnak nekik, akkor szívesebben vásárolnak.
A szakértők szerint ezt a fajtát kezdő tenyésztők is sikeresen nevelhetik, hiszen a rosszabb minőségű legelőkön is megél, életideje 20 évnél is magasabb, egy borjút hoz évente, és egész évben a szabad ég alatt tartható.
 
Forrás: Magyar Állattenyésztők Lapja