Szent György napi kihajtási ünnep-Bükki Nemzeti Park

May 10 2016

Szürke szarvasmarhák kihajtása

Tarnaszentmiklós Határában, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzethez tartozó védett legelőn idén is megtörtént a legeltetés megkezdése az április 28-án megrendezett Kihajtási Ünneppel. Egyesületünk kilátogatott az eseményre, ahol több Tagunk is részt vett.
A legeltetés fő célja a terület minél természetesebb állapotban tartása, amely az itt élő pusztai növény- és állatfajok számára ideális élőhelyet teremt.
Az idén harmadik alkalommal megrendezett Kihajtás Ünnep a térségben élő gazdálkodók, az érintett települések önkormányzatának képviselői és az érdeklődők számára biztosított szakmai találkozót. A program során a Hamvajárás természetvédelmi célú élőhelykezeléséről Tóth László, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője tartott előadást. Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke a fajta megmentéséről, tartásáról és tenyésztésének kérdéseiről szót. Dr. Palatitz Péter projekt koordinátor az itt zajló gyepkezelési tevékenységet finanszírózó „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű Life+ program részleteivel, az itt fészkelő kékvércsék vonulásának érdekes tudnivalóival ismertette meg a résztvevőket. Ezt követően Kissné Dóczy Emília, a Földművelésügyi Minisztérium tanácsadója adott tájékoztatást a nemzeti parki termék védjegy program által elérhető pályázati lehetőségekről, melyeknek célja a természettel harmonikus gazdálkodás és termékelőállítás ösztönzése. A résztvevők meg is kóstolhatták a védjegyes termékekből készült gasztronómiai különlegességeket.

A rendezvény leglátványosabb programelemeként a résztvevők megtekinthették a szürkemarha gulya kihajtását, majd szakvezetés kíséretében kilátogattak a hamvajárási nyári legelőre.

Forrás:http://bnpi.hu

A helyszínen járva néhány fotó is készült , melyek alábbiakban megtekinthetők.