ROHAMOSAN TERJED A BŐRCSOMÓSODÁS, A NÉBIH FELKÉSZÜLT

Aug 09 2016

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetéhez (FAO) hasonlóan, folyamatosan figyelemmel kíséri a bőrcsomósodáskór (LSD) európai terjedését. A hazai állategészségügyi hatóság felkészült a jelentős gazdasági kárral járó betegség magyarországi megjelenésére. Emellett Bognár Lajos, országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az Európai Unió szakmai fórumaival a megelőző vakcinázás engedélyeztetése érdekében. A betegség gyors terjedésében lényeges szerepe van az illegális állatszállításoknak is, ezért kulcsfontosságú, hogy az állattartók betartsák az általános járványvédelmi előírásokat.

Az LSD rendkívül gyorsan terjed. Európában 2015 második felében jelent meg először Görögországban, majd idén áprilisban Bulgáriában, ahol mintegy 2 hónap alatt az ország fele fertőzötté vált. A járvány azóta Koszovót, Albániát, Montenegrót és Szerbiát is elérte. Magyarország déli határától jelenleg mintegy 230 km-re van. A gyors terjedésben fontos szerepe van az illegális állatszállításoknak is.

Az emberre nem veszélyes betegség rendkívül nagy gazdasági kárt okoz, mivel az érvényes előírások szerint a fertőzött állományban lévő összes fogékony állatot haladéktalanul le kell ölni, húsuk pedig nem felhasználható. Az LSD hazai megjelenése exporttevékenységünkre is hatással lesz: a fertőzött régiók korlátozás alá kerülnek, az ún. harmadik országok pedig várhatóan leállítják majd az országunkkal folytatott szarvasmarha kereskedelmet.

Kiemelten fontos a betegség behurcolásának és terjedésének megakadályozása. Ennek sikere a fogékony állatokat tartó telepeken a járványvédelmi előírások szigorú betartásán nyugszik. Mivel a betegséget elsősorban a legyek és a tünetmentes állatok terjesztik, ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók csak ismert helyről vigyenek állatot a telepekre, valamint a szállítójárműveket különösen tisztán és lehetőleg rovarmentesen tartsák.

A betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja az állatok oltása, vészvakcinázás, illetve megelőző vakcinázás formájában. Az EU-s szabályozás szerint a megelőző vakcinázás alkalmazása jelenleg tilos, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az EU érintett szakmai fórumaival annak engedélyezése érdekében. A kezdeményezést számos más EU-s tagállam (például Ausztria, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) is támogatja.

A hatóság rendelkezésére álló eszközök tehát jelenleg az ún. vészvakcinázási program, valamint a betegséggel érintett állományok felszámolása. Ezzel együtt azonban már életbe lépnek a gazdasági kárt jelentő korlátozások is, ezért különösen fontos az állattartók részéről a járványvédelmi előírások betartása a megelőzés során.

A NÉBIH folyamatosan figyelemmel kíséri a betegség terjedését és felkészült a szükséges intézkedések megtételére, többek között mintegy 600 000 adag vakcina beszerzése van folyamatban.

 

A bőrcsomósodáskórról

A szarvasmarhákat és bivalyokat érintő bőrcsomósodáskórt vírus okozza és főleg vérrel táplálkozó ízeltlábúak (legyek, szúnyogok, esetenként kullancsok stb.) terjesztik. Nevét a megbetegedett állatok fején, nyakán, hátán, lábain, tőgyén, valamint a farok tájékon lévő bőrfelületen megjelenő 2-5 cm-es csomókról kapta. Az emberre sem a fertőzött állat, sem az abból származó élelmiszer nem jelent veszélyt, viszont a betegség megjelenése rendkívül súlyos gazdasági károkat okozhat.

További információk: http://portal.nebih.gov.hu/gyik/allat/gyakran-ismetelt-kerdesek/borcsomosodaskor