Megjelent cikkünk a Magyar Mezsgyes mezőgazdasági havilapban

Jul 14 2016
Megjelent cikkünk az XX. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozóról a Magyar Mezsgyes mezőgazdasági havilapban és weboldalán.

A következő tartalommal jelent meg a cikk :

XX. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó a Hortobágyon

Kegyeibe fogadta a szeszélyes májusi időjárás a XX. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó résztvevőit. Hagyományőrzés céljából rendezi meg ezt a viadalt immár tizenkilencedik alkalommal a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete. Kérdezhetjük: hol a különbség? A válasz egyszerű: az elsőt Bösztőrpusztán rendezték meg. 

Baracskay Lakos MSZTE Elnök oklevelet ad át Dr. Bodó Imre Tiszteletbeli MSZTE Elnökének Medgyesi Gergely Árpád a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője és Hubai Imre MSZTE Alelnök társaságában.

 

A mostani versenyt a szokásoknak megfelelően Pünkösd hétvégéjén, a Hortobágyi Pusztai Állatpark területén került megrendezésre.

Még meg kell említeni egy évfordulót! A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete idén ünnepeli fennállásának 25 éves évfordulóját. Eme becses alkalomból idén országos rendezvény sorozatot szervez, melynek első állomása a hortobágyi. Célja, népszerűsíteni a „Magyar szürke szarvasmarhát”, mint magyar fajtát, mint Hungarikumot. Ez nem csak nemzeti büszkeségünk, hanem máig élő hagyományunk is, melyhez kulturális, néprajzi gyökereink is kötődnek. Az oltalom alatt álló „Magyar szürkemarha hús” kiemelkedő nemzeti értékünk.

A régi magyar pásztorhagyományokat, a magyar szürke szarvasmarhát őrző gulyások hagyományát napjainkig fenntartották. A gulyásverseny legfőbb célja, hogy ezen ősi szakma mesterei olyan versenyszámokban mérjék össze tudásukat, amelyet a mindennapi munkájukban is használnak.

A verseny párok részére van kiírva, mivel a napi munka során – a legtöbb esetben – közösen tudják megoldani a feladatokat. A szakma utánpótlása érdekében „tanuló” gulyások, bojtárok is részt vesznek a vetélkedésben, de a legveszélyesebb versenyszámot nekik nem kell teljesíteniük. A versenyzők közönség előtt a szombati napon vetélkednek, így a rendezvény alkalmas arra is, hogy az állattartás mindennapjaitól távol élő vendégek körében is öregbítse a pásztorok, a gulyásszakma hírnevét.

Találkozhattunk már „régi arcokkal”, akik évről-évre visszajáró versenyzőink. Persze minden évben akad egy-egy új résztvevő is, akit mindig örömmel üdvözlünk. Az idei év érdekessége a legidősebb versenyző, Varjú Lőrinc a Bükki Nemzeti Park gulyása 61 évesen az első versenyén szerepelt csakúgy, mint a legfiatalabb a 16 éves Békesi Patrik a bojtárok között.

Idén 12 gulyás és 8 bojtár páros mérte össze tudását. A selejtező pénteken került megrendezésre, ahol vízhúzásban, gulyásbot és pányva használatban, elméleti tudásban, tetoválásban, állatszámlálásban és a szürkemarhák lekötésében, fülszám leolvasásban mérték össze tudásukat.

Bartha Tamás vízhúzás közben

Bartha Tamás vízhúzás közben

A leglátványosabb és legveszélyesebb versenyszám a „gulyásmesterség” (marhafogás, fülszám leolvasás, elengedés) névre hallgat.  A Pusztai Állatpark karámjaiban elhelyezett 10-10 növendék szürkemarha üsző közül a gulyáspárosnak ki kell fogni pányvával minél több állatot, amelyeket le kell kötni marhakötéllel a rendelkezésre álló 15 perc alatt. Az ENAR-számot le kell olvasni, és a karámhoz kijelölt versenybíróval közölni. Ezután el kell engedni az állatokat, melyre további 10 perc áll rendelkezésre.

Itt a házigazdák előre engedték a vendégeket, hiszen csak vendég páros jutott a szombati egyéni döntőbe, név szerint Dóczy Imre és Ferencz Attila, Gyuri Attila és Szűcs Sándor valamint Purgel Szilveszter és Varjú Lőrinc. Különösen a Dóczi, Ferencz páros 9 darabos teljesítménye megsüvegelendő. Persze ők sem kezdő versenyzőknek számítanak már. Igazi kuriózum azonban a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetőjének Medgyesi Gergely Árpád és Hírják András Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. főállattenyésztőjének párosa volt. Kezdőként kiválóan teljesítettek. Bevallásuk szerint a maguktól elvárt eredményt még túl is szárnyalták, de nem kerülhették el az „igazi” gulyások csipkelődését.

A 20 éven aluli bojtárok a veszélyes versenyszámban nem vehetnek részt, ez idő alatt a „bojtárfeladat” megoldásában vetélkedtek. Ez korunkhoz képest embert próbáló feladat, melyben három-három 150 kilós borjút kell puszta kézzel elkapni és lefogni. Ráadásul nem mindegy, hogy melyiket a hat közül, hanem azt, amelyiket bíró meghatároz. Itt Sándor Dezső – Ádám Imre páros volt a leggyorsabb. Szinte kettesével kapkodták el a borjakat.

A feladat veszélyességét mutatták a gyakori kisebb sérülések, amelyeket a gyors borjúlábak okoztak.

A szombati döntőbe minden egyes számban a legjobb három bojtár páros: Sándor Dezső és Ádám Imre, Hévizi Sándor és Veres László valamint ifj. Balla József és Németi János Márk  jutott tovább.

A verseny kiegyenlítettségét mutatta a vízhúzásban elért 365 literes győztes teljesítmény, amelyet a felnőttek között Máté Csaba és a bojtár győztes Sándor Dezső is teljesített.

A szombati nap ünnepélyes megnyitóval kezdődött a verseny, már népes közönség előtt.

A megnyitón az MSZTE Elnöke, Baracs­kay Lajos ajándékot és a díszoklevelet adott át Tiszteletbeli Elnökünknek Dr. Bodó Imrének, valamint a Tiszteletbeli Tagoknak Farkas Jenőnek és Kocsis Péternek. Ezután Medgyesi Gergely Árpád ügyvezető köszöntötte a vendéglátó nevében a versenyzőket és a nézőket.  A megnyitó után a gulyások, csikósok, népi fogatok vonultak a Pusztai Állatpark nagy lelátója előtti versenypályára. Bemutatkoztak az Örökös Pásztorok, megemlékeztek az elmúlt évben elhunyt társaikról és köszöntötték az új tagokat.

A versenyző gulyások és bojtárok öltözékét is megcsodálhatta a közönség, majd következtek a versenyszámok.

A szombati döntőben a következő versenyszámokban kellett helytállni a döntőbe jutott versenyzőknek: gulyásmesterség, gulyásbot használata – nyúlütés, vízhúzás, pányvadobás, gulyásmesterség bojtároknak, karikás ostor használata.

Míg a versenybírók összesítették a pontokat, addig folyt az amatőr gulyásverseny, ahol a fent említett verseny számok nagy részét a vendégek is kipróbálhatták.

A kilátogató vendégeknek a versennyel párhuzamosan alkalmuk volt helyben készített pásztorétel kóstolására és bepillanthattak ezek elkészítésének mozzanataiba. Ezek a hagyományos pusztai ételek  hozzátartoznak a  pásztorélethez.

A szombati verseny zárása, az ünnepélyes eredményhirdetés. A rendezvény minden versenyzője oklevelet és ajándékcsomagot kapott. A versenyszámok helyezettjei – gulyások és bojtárok egyaránt – a támogatók által felajánlott díjakat kapták.

A két napos versengés végére alakult ki a végleges sorrend, amely alapján a 2016-os év legjobb gulyás párosa Balla József és Nagy Gábor János, a Bivalyhalom Hortobágy Kft. gulyásai lettek.

Ennek a párosnak sikerült legyőzni a címvédő Bartha Tamás és Máté Csaba duót, akik a második helyet szerezték meg. Sikerült a Koncz István és ifj. Lehoczki Mátyás vendég párosnak a dobogó harmadik fokára felkerülni. A 2016-i évi verseny abszolút győztese a gulyások között, aki a legtöbb pontot kapta a versenyszámok összesített eredményei után, nem más, mint Tokaji László a Hortobágyi Nonprofit Kft. gulyása.  A bojtárok győztes verseny párosa: Sándor Dezső és Ádám Imre. Egyéniben Ádám Imre nyert.

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek, aki kipróbálta magát a versenyen. Jövőre szeretettel várunk minden régi és új pásztort a XXI. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón.

MSZTE

Forrás: http://magyarmezsgye.hu/

A megjelnt cikket a következő linken olvashatják:

http://magyarmezsgye.hu/2016/07/09/xx-orszagos-gulyasverseny-es-pasztortalalkozo-a-hortobagyon/