Magyar Közlöny kormányrendelete

Nov 12 2020
2020. november 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben a 484/2020. (XI. 10.) számú kormányrendelet, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket rögzíti. A rendelet értelmében kijárási tilalom lépett életbe 2020. november 11-én 0 órától, így e naptól este 8 és reggel 5 óra között mindenkinek saját otthonában kell tartózkodnia.

A kijárási tilalom nem vonatkozik azokra, akik munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő utazás vagy a munkavégzés helyéről történő hazautazás miatt hagyják el a lakó-, tartózkodási vagy szálláshelyüket. A felmentésre való jogosultságot azonban meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő okirattal szükséges igazolni. Az alkalmazottak számára szóló igazolásminta-formanyomtatvány a kormany.hu oldalról tölthető le.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az agár- és élelmiszeripari munkák végzésének igazolására is szükséges a jelzett dokumentum!  Javasoljuk, a dokumentum megjegyzésrovatába feltüntetni – ha van – a kivételre okot adó körülmény indokát. Amennyiben az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók, őstermelők számára szükséges a kijárási korlátozás alatti munkavégzés, nekik egy esetleges ellenőrzés során a közbiztonságért felelős miniszter által a kormány hivatalos honlapján közreadott megfelelő okirattal kell igazolniuk a kijárási tilalom alóli kivétel alkalmazhatóságát. Szintén javasoljuk, hogy ameddig ez nem elérhető, addig a vállalkozói (ha rendelkezik vele), illetve az őstermelői igazolványt tartsák maguknál és a hatósági ellenőrzés esetén mutassák be. Továbbá a lakóhely, tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása előtt készítsenek egy írásos nyilatkozatot, amelyben rögzítik a saját azonosító adataikat, a kijárási tilalom alóli kivételre okot adó körülmény indokát, és ezt is tartsák maguknál, szükség esetén a hatósági ellenőrzés során pedig mutassák be.

Tájékoztatjuk arról is, hogy a kormányrendelet értelmében, főszabály szerint, a vendéglátóüzletek helyben fogyasztás céljából nem fogadhatnak vendégeket, kizárólag házhoz szállíthatják az ételt. Ez a szabály nem terjed ki a munkahelyi éttermekre, büfékre, a szálláshelyen található étteremre, illetve bárra, a köznevelési intézmények, szakképző intézmények menzájára, valamint büféjére – ha ezeknél kizárólag dolgozókat, vendégeket, tanulókat szolgálnak ki –, valamint az egészségügyi intézményekben lévő éttermekre, büfékre. A kivétellel érintett helyek üzemeltetői azonban fogadhatják a mezőgazdasági termelőktől származó élelmiszeralapanyag-szállítmányokat.

Köszönjük, hogy munkájával továbbra is támogatja a társadalmat, még ebben a mindannyiunk számára nehéz időszakban is!