LEHET VAKCINÁZNI A BŐRCSOMÓSODÁS ELLEN

Sep 24 2016

A bőrcsomósodáskór (LSD) elleni megelőző vakcinázás lehetőségét is megszavazta pénteki (szept 16.) ülésén a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (SCoPAFF) Brüsszelben. Ez a döntés azért fontos, mert így lehetővé válik a komoly gazdasági kárral járó betegség elleni védekezés még azelőtt, hogy az ténylegesen megjelenne hazánkban. A SCoPAFF tegnapi ülésén a tagállamok több új járványügyi intézkedésre vonatkozó részletszabályt is elfogadtak.

Az eddigi, elavult eljárásrend felülvizsgálatát a magyar országos főállatorvos, dr. Bognár Lajos kezdeményezte és több Közép-Európai ország is támogatta. A hamarosan hatályba lépő új határozat lehetővé teszi a megelőző vakcinázást, valamint – bizonyos feltételekkel – az oltott vagy fertőzött zónából származó vakcinázott állatok és termékek kiszállítását is: például a hús- és tejtermékek esetében valamennyi kereskedelmi akadály elhárul.

A LSD elleni küzdelem következő lépéseként a NÉBIH elkészíti a megelőző vakcinázásra vonatkozó nemzeti tervet, amit az Európai Bizottság hagy jóvá. Ezt követően hazánk számára is lehetőség nyílik az oltásra, ha a betegség 100 kilométernyire megközelíti az országhatárt. A terv végrehajtásához szükséges vakcinakészlet jelenleg már  a NÉBIH rendelkezésre áll.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium