Legyen naprakész ENAR-nyilvántartása!

Oct 09 2016
2015-ben új, eddig egzotikusnak számító betegség jelent meg az Európai Unióban, a bőrcsomósodáskór, amely Európa délkeleti országaiban nagyon gyorsan elterjedt és ma már szinte valamennyi balkáni államot érinti. Az érintett országok erőfeszítései ellenére előfordulhat, hogy Magyarországon is megjelenik a betegség, ugyanúgy, ahogy 2014-ben a kéknyelv betegség is elérte a hazai állatállományokat. Annak érdekében, hogy a betegség hazai megjelenése esetén az állattartók felkészültek legyenek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal számos tájékoztató anyagot készített. A betegség ismerete mellett, azonban kiemelten fontos, hogy a szarvasmarha nyilvántartásaink naprakészek legyenek és mindig az aktuális állomány adatait tartalmazzák. Igaz ez a saját állomány-nyilvántartásra és az Egységes Nyilvántartási s Azonosítási Rendszerbe (ENAR) bejelentett adatokra. A NÉBIH az alábbiakra hívja fel a figyelmet:
A bőrcsomósodáskór megjelenése esetén az érintett tenyészetben állami kártalanítás mellett el kell rendelni valamennyi fogékony szarvasmarha és bivaly leölését, a teljes állomány felszámolását. A betegséggel kapcsolatos súlyos következmények és a hatékony megelőzési, felszámolási hatósági lépések érdekében miatt kiemelten fontos, hogy az állatok a tényeges tartási helyükhöz tartozó tenyészetükben, a tényleges létszámban szerepeljenek a nyilvántartásokban. Egy esetleges, állami költségre történő vészvakcinázás, vagy az országos főállatorvos döntését követően lehetővé váló önkéntes vakcinázás esetén például a vakcina megfelelő mennyiségének biztosításához is elengedhetetlen a pontos létszám ismerete.
Az állami kártalanítás csak abban az esetben ítélhető meg, ha a tenyészet aktív tartással a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) szarvasmarhatartó tenyészetként nyilvántartott és valamennyi, a tenyészet összes tartási helyén tartott szarvasmarhát, bivalyt a közösségi jogszabályok szerint azonosítottak és nyilvántartanak, azaz a helyszínen fellelhető valamennyi állat megtalálható az ENAR-ban (vagy az egyes egyedek bejelentését, átkötését az állattartó kezdeményezte) és a bejelentett adatok megegyeznek a tartó által vezetett állomány-nyilvántartás adataival.
Külön felhívjuk a figyelmet, hogy az állatokat, tulajdoni viszonyoktól függetlenül mindig a tartás valós helyén kell nyilvántartani. Amennyiben Ön bértartási szerződést köt egy másik állattartóval és nem Ön az állatok tényleges tartója, illetve amennyiben az állatok más tartó tenyészetébe kerülnek át – akár ideiglenes jelleggel is (pl. legeltetés) –, a tartóváltást kezdeményezni kell az TIR-ben/ENAR-ban. Ugyancsak be kell jelenteni, ha az állatokat a saját tenyészetei között mozgatja (pl. legeltetés).
A kölcsönös megfeleltetés és az ENAR ellenőrzések adatai, illetve a gyakorlati tapasztalat azt mutatják, hogy sok esetben nagy az eltérés a valós állattartó helyek és állatlétszám, valamint a TIR-ben és/vagy az ENAR-ban nyilvántartott adatai között.
Javasoljuk, hogy ellenőrizze a saját állomány-nyilvántartását, ha szükséges tegye naprakésszé. Amennyiben nem biztos benne, hogy az Országos Adatbázisban minden adata helyesen szerepel, minden állata nyilvántartott, akkor mielőbb vegye fel a kapcsolatot az ENAR kapcsolattartóval és egyeztessék az ENAR-ban és az állomány-nyilvántartásukban szereplő adatokat. A www.enar.hu felületen elérhető minden, a 2961-es bizonylaton regisztrált tartó számára a 1047 Egyedleltár, ahol le tudja kérdezni a nyilvántartott állatainak adatait. Szükség esetén fordulhat a központi ENAR ügyfélszolgálathoz is, melynek elérhetőségei az alábbiak:
elefon: 06-1-3463-486 vagy 06-1-3463-487 vagy az enarufsz@enar.hu e-mail cím.
A megyei kormányhivatalok ENAR ügyfélszolgálatának ügyfélfogadási rendjéről a területileg illetékes kormányhivatal honlapján (www.kormanyhivatal.hu) tud tájékozódni.
A NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóságának (1024. Bp. Keleti Károly u. 24.) személyes ügyfélfogadási rendje:
Hétfő: 8.00-12.00
Szerda: 8.00-12.00
Péntek: 8.00-12.00
A nyilvántartások megfelelősége közös érdekünk, melyhez szíves együttműködését ezúton is köszönjük.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság