Harmadik országokban is megízlelhetik a magyar szürke húsát

Mar 28 2018
Új értékesítési csatornák és piacok megtalálását teszi lehetővé a különleges értékű, hagyományos magyar élelmiszerek számára az az uniós támogatás, amelyet most nyert el a fajta fenntartásáért felelős egyesület a hústermékeinek harmadik országokban való népszerűsítéséhez – jelentette ki Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, , a magyar szürke marha húsa különleges minőségű termék, amely részben a fajta jellegzetességéből, részben az extenzív tartási viszonyokból adódik. Ezt a minőséget 2011 óta az unió is elismeri, hiszen európai oltalom alá helyezte a terméket. Ezt érdemes megismertetni minél szélesebb körben.


Fotó: Takács András Attila

Feldman Zsolt elmondta, hogy a szaktárca génmegőrzésre szánt forrásokkal, termeléshez kötött támogatásokkal és átmeneti nemzeti támogatásokkal is segíti a magyar szürke szarvasmarha tenyésztését, ám ezek optimális esetben csak kiegészítő jellegűek, a tenyésztés gazdaságosságát a piaci sikerességnek kell meghatároznia. A harmadik országok piaci lehetőségeinek feltárása ebben komoly lehetőséget jelent.

A munkát segítő uniós pályázati forrás más ágazatoknak, tenyésztő szervezeteknek is hozzáférhető – tette hozzá a helyettes államtitkár –, a 1144/2014/EU számú rendelet továbbra is lehetőséget jelent a mezőgazdasági termékek bel- és külpiaci promóciójára.

Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke a tájékoztatón elmondta,hogy az övék volt az első olyan pályázat, ami magyar részről ehhez a pályázati lehetőséghez kapcsolódva eredményes volt. Baracskay Lajos hozzátette, egy fajtát nem lehet fenntartani csupán a támogatásokból, annak tenyésztését, tartását gazdaságossá kell tenni. Az sem elég, ha csak a magyar piacon sikerül a termékeket elfogadtatni, nyitni kell a külpiacok felé is, ez a pályázat pedig most ezt teszi lehetővé.

Az elnyert támogatás becsült elszámolható költsége 300 ezer euró. Ebből Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban nyílik mód a magyar szürke szarvasmarha megismertetésére és a termékek bemutatására. A fajtaegyesület filmeket készített a tartási körülményekről, recepteket állítottak össze, a jövőben pedig külföldi kiállításokra is vinnék a termékeket, illetve helyben főznének is. Baracskay Lajos hozzátette: nem csak a magyar ízeket kell kivinni, hanem a fogadó ország ízlésvilágába is el szeretnék helyezni a magyar szürke húsát. A külpiacokra elsősorban tőkehús kerül, de azokban az országokban, amelyek előírásai engedélyezik a feldolgozott szárazáruk bevitelét, ott az utóbbi termékkörrel is megjelenik az egyesület.

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének pályázati sikere más fajoknak, illetve más hagyományos termékeknek is megnyithatja az utat a harmadik országok piacai felé – mondta el Feldman Zsolt, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

(FM Sajtóiroda)
Forrás:http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/harmadik-orszagokban-is-megizlelhetik-a-magyar-szurke-husat