Első Egri Szürkemarha Vigasság

Jun 16 2016
Június 4-én érdemes volt ellátogatni a első Egri Szürkemarha Vigasságra. Kulturális, hagyományőrző, gasztronómiai, ismeretterjesztő és zenei programokkal, Varga Miklós koncerttel várt mindenkit a Bolyki-völgybe.
 


A rendezvényt a Magyar Szürkemarha Tenyésztők Egyesülete és a szihalmi Tobán Hagyományőrző Egyesület szervezte.
Szombaton rendezték meg az első Egri Szürkemarha Vigasságot a Bolyki-völgyben. A kulturális és gasztronómiai fesztiválon minden volt, ami a szürkemarhával kapcsolatos. Találkozhatunk mesterségüket gyakorló gulyásokkal, élő állatokkal a Hortobágyi Négyes Ökrösfogattal és Vasasal a híres tenyészbikával, de ellátogatott Egerbe Buck Viktor is, idomított bikájával, Norbikával.


Vasas tenyészbika és felévezető gulyása Kovács Sándor.

Emellett több érdekes program is lezajlott: Körösök-völgye Vitézi Bandérium betyárkodása, fajtatörténeti kiállítás, illetve a világon egyedülálló szarukiállítás – 42 darab szürkemarha szaru művészien kifaragva az Árpád-házi királyokról, erdélyi és hun fejedelmekről.


Fajtatörténeti kiállítás és az egyedülálló szarukiállítás.

A kilátogatók részt vehettek szakmai, ismeretterjesztő előadásokon. Sok érdekességet megtudhattak az érdeklődők a fajtáról és annak történetéről. Volt néptánc, népzene és cigányzene. A helyi kistermelők és viseletkészítők is kitelepültek a kézműves vásárra. A portékáik között találhattunk sajtot, mézet, gombát, kézműves édességet, de bio gyümölcslevet is. A vásárban képviseltették magukat a fafaragók, csipketermékek, népi hangszerek, fazekas termékek és még sok más.


Tobán Hagyományőrző Egyesület néptánc bemutatója


Betyárkodás

Természetesen a gyerekeknek is készültek programokkal. Népi játékokkal, ugrálóvárral, arcfestéssel és gyöngyfűzéssel vártak rájuk. Természetesen a Vigasság nem vigasság zene és tánc nélkül. A jó hangulatról a szihalmi Tobán Hagyományőrző Egyesület, illetve a Rejtező Zenekar gondoskodott, s fellépet Vámosi László tárogatóművész. Emellett pedig mindenkire várt még az est fénypontja a Varga Miklós koncert!


Népi játékok​


Zenekari fellépés

A rendezvényen minden étel szürkemarhából készült, amelyeket a egri 1552 Étterem tálalt. Jobbnál jobb pörköltet, gulyást, sülteket, és természetesen szürkemarha-kolbászt is kóstolhattak a vendégek. Ételekhez a Bolyki Pincészet legkiválóbb borait kínálták.