Egyszerűbben lehet „BIO” a magyar szürke szarvasmarha

Mar 06 2017

Együttműködési megállapodás született a magyar szürke szarvasmarháért


Ünnepélyes stratégiai együttműködést köt a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a Magyar Biokultúra Szövetséggel és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. -vel. Kifejezik azon szándékukat, hogy közös tevékenységük révén a magyar szürke szarvasmarha tartók minél tisztább körülmények között lehessenek ökológiai gazdálkodók, a szükségtelen anyagi és adminisztrációs terhek nélkül.
 
Az együttműködéssel segíteni kívánják az ökológiai gazdálkodás és -termékfeldolgozás elterjesztését, valamint az ökotermékek fogyasztásának népszerűsítését, ez által a magyar szürke szarvasmarha mint „bio” termékké válásának megkönnyítését.  
A magyar szürke szarvasmarha fajta jelentősége napjainkban növekvőben van. Ellenálló, minőségi „bio” húst állít elő, kiváló a borjúnevelő képessége, magas genetikai és esztétikai értéket képvisel. Kutatási eredmények igazolják a "Magyar szürke szarvasmarha” húsának kiemelkedő beltartalmi értékeit, illetve minden más marhahústól eltérő íz világát és minőségét. Pigment és szárazanyag tartalma magasabb, csepegési vesztesége minimális, íze a vadhúsokéra emlékeztet. Az extenzív takarmányozásnak köszönhetően a hús zsírsavösszetétele a humántáplálkozás szempontjából előnyösebb, mint az intenzíven tartott marhafajták húsánál.
 
A biogazdálkodók mozgalma Magyarországon a nyolcvanas évek elején indult. Mérföldkő volt, hogy 1983-ban megalakult a Biokultúra Klub, 1987-ben pedig a Biokultúra Egyesület. Az Egyesület regionális szervezetei idővel önálló egyesületekké alakultak. Ezekhez csatlakoztak szakmai egyesületek és hozták létre 2005-ben a Biokultúra Egyesület jogutódját, a mai Magyar Biokultúra Szövetséget. A Szövetség képviseli a hazai ökológiai gazdálkodók érdekeit országos és nemzetközi szinten, valamint tulajdonosa a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-nek.
 
A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. –nek a fő tevékenysége, az ökológiai élelmiszerek és mezőgazdasági termékek előállításának ellenőrzése és tanúsítása az EU ökológiai gazdálkodást szabályzó rendeletei szerint. A nemzetközi szakmai tapasztalatokkal rendelkező szervezet 2016-ban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.
 
Az aláíró felek kölcsönösen egyetértenek abban, hogy a magyar szürke szavasmarhát tartó gazdák, gazdaságok és az őket képviselő Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, természetes szövetségesei az ökológiai gazdálkodásnak.
 
Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének célja és feladta a magyar szürke szarvasmarha fajta tenyésztése, védelme, terjesztése, bemutatása, valamint értékes tulajdonságainak fejlesztése és hasznosítása a géntartalékok megőrzésének szabályai szerint. A fajtát nemzeti értéknek tekinti, amelynek tiszta fenntartása a jövő érdeke.
 Az 1960-as évekre drasztikusan lecsökkent a szürkemarha állomány. Megmentéséért a megmaradt gulyák tenyésztői, példa értékű összefogással, az utolsó pillanatban összeszedett, sokszor az akkori szabályokkal szemben menő tenyésztői munkát végezve megmentették a fajtát a kipusztulástól. Ennek a szakmai egyeztetésnek kiteljesedéseként 1982-től éves gazdatalálkozókat szerveztek, majd 1991-ben, mikor lehetőség nyílt rá, hazánkban civil szervezetként elsők között alapították meg a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületét. Az Egyesület ezt követően gyors növekedésnek indult, mára országos méretű, több száz aktív tagot számlál. Az együttműködés megkötésével ösztönözni szeretné a magyar szürke szarvasmarha tartókat az ökológiai gazdálkodásra.
 
Az ünnepélyes együttműködés aláírása 2017. március 3.-án, délelőtt 10 órakor került aláírásra a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Nagytanácstermében.

A rendezvényen készült képek:

Dr. Roszík Péter a  Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Ügyvezetője, Baracskay Lajos MSZTE Elnöke és Czeller Gábor Magyar Biokultúra Szövetség Elnöke köszöntik a megjelenteket.
Az ünnepélyes együttműködés aláírása​.