E-marhalevél

Jun 09 2023
Tisztelt Tenyésztő!

A NÉBIH 2023. május 24-én adta ki a Tájékoztatás a szezonálisan történő állatmozgások egyedileg és tömegesen történő mozgatására saját tenyészeteken belüli átkötések esetén című tájékoztatóját, melynek eredeti szövege a következő linken érhető el:   https://portal.nebih.gov.hu/-/szezonalisan-torteno-allatmozgasok-egyedileg-es-tomegesen-torteno-mozgatasara-sajat-tenyeszeteken-beluli-atkotesek-eseten
Amennyiben a tenyésztő egy vármegyén belül több tenyészettel rendelkezik az állatok mozgatásakor célszerű az ingyenesen kiváltható e-marhalevelet  választani. Az online bejelentés előnye, hogy betöltött bizonylatok és állományok azonnal megjelennek a rendszerben.
Használandó nyomtatványok:
  • tömeges bejelentés esetén XML formátumban a 5147 - Szarvasmarha átkötés bejelentő - állomány
  • egyedi bejelentés esetén pedig az interneten kitölthető bejelentő lapon 3147 -  Szarvasmarha átkötés bejelentő

Az E - marhalevél hatósági bizonyítványnak minősül, amely tulajdont nem igazol és KIZÁRÓLAG az alábbi esetekben használható bejelentésre:
  • elhullás
  • leölés
  • vágóhídon kívüli kényszervágás
A fenti esetekben az e-marhalevéllel rendelkező szarvasmarhákat a 3150 - Szarvasmarha végleges kikerülése bejelentése bizonylaton lehet kikerültetni. Elhullás esetén az E- marhalevelet az ATEV részére át kell adni.