SMS rendszer
Rövid néven "SMS rendszernek" nevezett a védjegyeket támogató szolgáltatás minden olyan termék esetében használható amelyben fajtaazonossági igazolással hitelesitett "Magyar szürkemarha hús" alapanyag került felhasználásra.
 
Az SMS rendszer segitségével a fogyasztó bármikor, rövid idő alatt ellenőrizheti, hogy a húson vagy a terméken használt megnevezés jogos és hiteles.
 
A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete minden a "Magyar Szürkemarha hús" vagy "Eredeti magyar szürkemarha termék" névvel forgalomba hozott termék esetében az alapanyagul szolgáló egyed vágását megelőzően Fajtaazonossági-igazolást ad ki. Ez az igatolás a kereskedelemben tanusitja a termék eredetét. Mivel az igazolás fizikailag képtelen a terméket a teljes élelmiszerláncban követni, továbbá könyedén hamisitható, ezért a kiaadott tanusitványokra a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete egy SMS alapú terméktámogatási rendszerrel az igazolások elektronikus kivonatát egyszerűen elérhetővé tette a fogyasztók számára.
 
A terméken feltüntetett ENAR szám segítségével SMS-ben mind az igazolás megléte, mind pedig az adatbázisban, a tanúsítványon rögzített adatok rövid idő alatt egyszerűen ellenőrizhetőek.
 
A terméken a védjegyek kürnyezetében feltüntett 10 jegyű számsorozatot (ENAR szám) a +36-30/469-14-25 telefonszámra SMS-ben kell elküldeni, a lekérdezett ENAR számmal kapcsolatos információkat a rendszer 20-25 mp-en visszaküldi.


Elektronikus kivonatban (SMS-ben) közölt információk.
Az egyed :
 1. ...fajtája amennyiben az szürkemarha
 2. ...ivara (üsző, tehén, bika (tenyészbika), ökör)
 3. ...születési ideje (dátummal)
 4. ...kora (hónapra bontva)
 5. ...utolsó tartási helye (tenyésztő neve)
 

 A válaszok az alábbiak szerint a következőek lehetnek (magyar, angol):


Abban az esetben, ha az ENAR szám nem megfelelő, vagy nem megfelelően lett beütve a rendszer az alábbi választ adja:
 
 • Hibás ENAR szám! [a küldött ENAR megismétlése] Az ENAR szám 10 jegyű számsorozat, mely kötőjeleket is tartalmazhat. Hibásan feltüntetett ENAR esetén fennállhat a hamisítás veszélye! További információért keresse fel honlapunkat: a www.szurkemarha.hu-t!
 • Wrong ID number. [repeat ID sent] ID numbers are 10-digit sequences which may contain hyphens. A wrong ID number may entail the risk of counterfeit product. For more information, visit our website  www.szurkemarha.hu.
Abban az esetben, ha a lekért ENAR szám nem szerepel az Egyesület adatbázisában, vagy az egyedhez keresztezett vagy nem a fajtához tartozik, azaz nem szürkemarha:
 
 • Nem „Magyar szürkemarha hús”-hoz tartozó ENAR szám! [a küldött ENAR megismétlése] A lekérdezett ENAR szám az MSzTE nyilvántartása szerint nem a fajtához tartozó egyedet azonosít. Legyen körültekintő! További információért keresse fel honlapunkat: a www.szurkemarha.hu-t!
 • This ID number does not belong to “Hungarian Grey Cattle Beef”. [repeat ID sent] Based on the Hungarian Grey Cattle Breeders’ Association database, the animal identified by the requested ID number does not belong to this breed. Be careful! For more information, visit our website  www.szurkemarha.hu.
Abban az esetben, ha az egyed szerepel az Egyesület Törzskönyvi adatbázisában, tehát szürkemarha, de az egyedre nem váltottak ki fajtaazonossági igazolást:
 
 • Magyar szürkemarhához tartozó ENAR szám! [a küldött ENAR megismétlése] Vegye figyelembe, hogy az húsra nem váltottak ki fajtaazonossági igazolást, ezért annak eredete nem szavatolható! A termék a „Magyar szürkemarha hús” vagy ahhoz hasonló megnevezés használatára nem jogosult! Legyen körültekintő!  További információért keresse fel honlapunkat: a www.szurkemarha.hu-t!
 • This ID number belongs to a Hungarian Grey Cattle. [repeat ID sent] Keep in mind that the meat has not been supplied with a breed certificate, therefore its origin cannot be guaranteed. The product is not entitled to use the name “Hungarian Grey Cattle Beef” or its variations. Be careful!  For more information, visit our website  www.szurkemarha.hu.
Abban az esetben, ha az ENAR számhoz tartozó egyed szürkemarha és fajtaazonossági igazolást adtak rá ki:
 
 • Eredeti „Magyar szürkemarha hús”! Előírásoknak megfelelő regisztrált és ellenőrzött tenyészetből származó alapanyag. A [a küldött ENAR megismétlése] ENAR számú egyed a [tenyészet neve] tenyészetéből származó [év] éves, [ivar]. Vágás dátuma: [vágás dátuma]. A vágóhíd neve: [vágóhíd neve]. Értékesítő hely neve: [értékesítőhely neve]! További információért keresse fel honlapunkat, a www.szurkemarha.hu-t!
 • Original “Hungarian Grey Cattle Beef”. The beef originates from a properly registered and controlled breed. The animal with the ID number [repeat ID sent] originates form the breeder [name of breeder] , and is a [age] year(s) old [sex]. Date of slaughter: [slaughter date]. Name of slaughterhouse: [slaughterhouse name]. Name of retailer:[retailer name]. For more information, visit our website  www.szurkemarha.hu.
Az SMS rendszer több nyelvű, jelen pilllantban a magyar nyelv mellett a angolul is válaszol. Ahhoz, hogy a rendszer angolul válaszolnjon az alábbiakat kell tennie:
 
A funkcióró használatáról információt SMS-ben is kaphat. Az ENAR szám helyett küldje a “nyelvi infomáció” vagy “lang info” szavakat a megadott telefonszámra, a fentebb olvasott utmutató kapja válaszul.
 
 • Ahhoz, hogy a rendszer idegen nyelvű választ küldjön, az alábbiakat kell tennie: Idegen nyelvű válaszhoz írja a 10 jegyű ENAR szám elé vagy mögé, szóközzel leválasztva az adott nyelvterület kódját! Nyelvi kódok: angol: EN - A rendszer külföldi telefonszámról kért azonosításra automatikusan a nyelvterületnek leginkább megfelelő nyelven fog válaszolni! További információ a www.szurkemarha.hu honlapon.
 • For the system to send a foreign language response, take the following steps: For a foreign language response, enter the code of the required language area before or after the 10-digit ID number, separated by a space. Language codes: English: EN. The system will automatically respond to the identification request in the language most suitable for the language area. For more information, visit www.szurkemarha.hu.