Együttműködési megállapodás született az agrárexpón

May 26 2017
A XXI. Pápai Agrárexpo megnyitóját megelőzően, a sajtó nyilvánossága előtt írta alá Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Baracskay Lajos, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete elnöke a két szervezet közti együttműködési megállapodást.



Győrffy Balázs a rendezvényen elmondta, a kamarának megalakulása óta az a célja, hogy az ágazatot erősítse, és javítsa tagjai versenyképességét. Ezért fontosnak tartják, hogy a meghatározó szervezetekkel, érdekképviseletekkel, egyesületekkel együttműködés, közös munka alakuljon ki. Hangsúlyozta, a szürkemarha Magyarországon ikonikus jószág. Sokkal több, mint csupán egy állat, hiszen nagyon sok olyan jelentést is hordoz a múltunkból, a történelmünkből, ami minket magyarrá tesz. Ezért természetes módon született meg az egyesülettel való együttműködési megállapodás gondolata. Győrffy Balázs rámutatott, nem csak arról van szó, hogy identitás-tudatot erősítő jószág tartóival alakítanak ki kapcsolatot, hanem arról is, hogy komoly munka folyik a több száz aktív tagot számláló egyesületben, akik elsőként szerezték meg Magyarországon friss hús kategóriában az Európai Unió által életre hívott oltalmi védjegyet. A kamara egyetért az egyesület célkitűzéseivel: a fajta védelmével és tulajdonságainak fejlesztésével. Emellett szeretnének segítséget nyújtani abban, hogy a határainkon túli magyar gazdálkodók számára is vonzóvá tegyék ennek az állatnak a tartását és szeretnék az egyesület tenyésztési programját is népszerűsíteni.
Baracskay Lajos a megállapodás kapcsán úgy fogalmazott, egyesületüknek több, mint 600 tagja van, akik egyben az agrárkamara tagjai is, de együtt, összefogva nagyobb érdekérvényesítési képességük lesz. Hangsúlyozta, a szürkemarha a magyarok számára emblematikus, bár a történészek még adósak a származásának pontos meghatározásával. Volt olyan időszak, amikor 10-12 millió példányt tartottak a Kárpát-hazában, s ez volt a magyarok egyetlen „valutája”. A magyar nemesi családok vagyonát a szürkemarha-kereskedelem alapozta meg, volt olyan nap, amikor a dunai gázlón hatvanezer szürkemarhát hajtottak át telefon, internet és logisztika nélkül. A nürnbergi városházán még ma is kint van a magyar szürkemarha szobra, amit annak emlékére állítottak, hogy a várost a magyarok mentették meg az éhhaláltól. Az idők folyamán a fajta tartása olyannyira lecsökkent, hogy mindössze 160 példánya volt, ám mára a fajtát megmentették, fejlődésnek indult és az egyesület feladata a magyar szürke szarvasmarha változatlan genetikával való megőrzése, a biodiverzitás fenntartása és a törzskönyvezés, emellett céljuk, hogy gazdaságossá tegyék ennek a nagy múltú fajtának a tartását. Munkájukhoz mindenképpen nagy segítség lesz, ha a kamarával közösen tudnak gondolkodni és egymás munkáját segítve előre haladni.




Forrás:http://papa-ma.hu