2017-BEN LESZ OMÉK

Oct 20 2016

 

Két évente OMÉK – hirdette meg a kormány 2011-ben a legnagyobb hazai agrár kiállítás új ütemezését. A korábban jellemzően 5 évente megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) következő időpontja 2017. szeptember 20-24. A hírt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lipcsey György az AMC igazgatója jelentették be közös sajtótájékoztatón. Újdonság lesz, hogy szeptember 19-én nulladik napot tartanak külön a szakmának. A rendezvény fő szervezője ezúttal is az Agrármarketing Centrum (AMC), amely minden eddiginél több kiállítóra és látogatóra számít.




Fazekas Sándor elmondta, minden eddiginél látványosabb és nagyobb OMÉK-ra készülnek 2017-ben, amely a korábbiaknál nagyobb, összesen 40 ha területen kerül megrendezésre.

Az OMÉK célja, hogy a magyar vidék legjavát, a minőségi élelmiszereket, pálinkakiválóságokat, kézművestermékeket, biotermékeket bemutassák, illetve a magyar mezőgazdaság teljes spektruma felvonuljon az állattenyésztéstől kezdve, a gépgyártáson, növénytermesztésen keresztül a feldolgozóiparon át, az őshonos állatokig.

A kiállítás a termelők, kereskedők és a fogyasztók közti kapcsolatok erősítését is szolgálja, bemutatja a vidék értékeit.

Vendégország Japán lesz, amely gasztronómiában, kereskedelmi kapcsolatokban, kulturális és művelődési vonatkozásokban kiemelt partnere és Európán kívül a legnagyobb export célországa hazánknak. Japánban nagyon népszerűek a sertés- és mangalicatermékek, továbbá a szürkemarha, kacsa- és libahús iránt is van érdeklődés. A szigetországban a magyar borokat nagyon kedvelik, szinte minden minőségi üzletben megtalálhatóak.

Az OMÉK-nak több irányú célja van, a magyar mezőgazdaság erősítése, a termékek bemutatása, a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése, családi gazdaságok fejlődésének bemutatása. Fontos cél, hogy minél több hazai előállítási termék legyen a hazai piacon, biotermékek, védjegyezett termékek.

Lipcsey György beszélt arról, hogy a múlt évi 88 ezer látogató, 950 kiállítói csúcsot a 2017-es OMÉK-en szeretnék meghaladni. A szeptember 19-i szakmai nappal kapcsolatban kiemelte, ezen a napon kizárólag szakmai látogatókat, szakkiállítókat várnak, akik üzleti (vagy leendő üzleti-) partnereikkel találkozhatnak.Felhívta a figyelmet, hogy a kiállítók mai naptól kezdve jelentkezhetnek (december 31-ig 20 százalék kedvezmény) a www.omek2017.hu honlapon.

Lipcsey György újságírói kérdésre adott válaszában elmondta: a tavalyi hét helyszínhez képest már 10 konferenciahelyszínen várják az érdeklődőket, a kitűzött cél az 1000 feletti kiállítói, és 100 ezer feletti látogatói létszám. Költségvetéssel kapcsolatban a tavalyi számokra hivatkozott - 1milliárd 300 millió forint -, melyet 2017-ben sem kívánnak meghaladni.