Eredetvédelem

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete által üzemeltetett a hires Vándor bikánk trófeáját mintázó pajzs alakú védjegyel a "Magyar szürkemarha hús" felhasználásával készült termékeket kivánja támogatni.

A rendszer célja, hogy a tenyésztők és/vagy partnerük által gyártott és forgalmazott igazolhatóan "Magyar szürkemarha hús (OFJ)" hús felhasználásával készülő termékek a kereskedelemben minőségi megkülönböztetéséhez jussanak. A védjegy a fogyasztók és a kereskedelem számára garantálja, hogy az általuk választott termék valóban fajtaazonos húsból készült, mivel az "Eredeti Magyar Szürkemarha Termék" kizárólag olyan termékre kerülhet fel, amely bizonyítottan a  Magyar Szürkemarha fajtájú állatból származik.
 
Az eredetvédelmi rendszer használata szerződéshez kötött és kizárólag olyan tenyésztő vagy annak partnere veheti igénybe, aki tagja a Magyar Szürke Szarvasamrhát Tenyésztők Egyesületének.
 
Azon egyedek, melyre tenyésztőjük fajtaazonossági igazolást vált ki, automatikusan és visszavonhatatlanul levágott státuszba kerülnek az egyesület törzskönyvi rendszerben. Erre azért van szükség, hogy az MSzTE - ETT egy egyedre csak egyszer közvetlenül a vágás előtt adjon ki igazolást. A vágóhídra kerülő egyedek "fajtaazonossági igazolással" bejelentett ENAR száma ezzel egy időben, bekerül a Tanúsító testület által üzemeltetett, SMS alapú ellenőrző rendszerbe. Ezzel a szolgáltatással az MSzTE - ETT lehetővé teszi a kereskedelmi lánc bármely elemének (kis és nagykereskedő, fogyasztó), hogy azonnal könnyedén ellenőrizhesse a termék alapanyagának eredetét. Az SMS a fajtaazonossági igazolás digitális kivonatának minősül!
 
A Szerződő Minden az "Eredeti Magyar Szürkemarha Hús termékkel" ellátott termék esetében a MSzTE - ETT tanúsítási kézikönyve szerint kell jár el
 
Az Eredeti magyar szürkemarha termék védjegy kizárólag termékekre kerülhet fel, amely "Magyar szürkemarha hús" minősitéssel rendelkező alapanyagból állitóttak elő.